ENSZ-főbiztos: Gyakorlatilag börtönök a magyar tranzitzónák

MN

2017. szeptember 12., kedd 18:36, frissítve: kedd 18:46

„Magyarország túlságosan kevés menekültet enged át a határon, és a tranzitzónákat inkább detention centre-nek, vagyis afféle börtönnek kellene hívni, mert gyakorlatilag azok; főleg a gyerekek, illetve a kísérő nélküli kiskorúak szempontjából aggályosak” – jelentette ki a Hvg.hu tudósítása szerint Filippo Grandi az ENSZ menekültügyi főbiztosa, miután meglátogatta a röszkei tranzitzónát.

Filippo Grandi a problémák között említette, hogy a menedékkérők szerinte alig kapnak Magyarországon védelmet a többi európai államhoz képest. Érthető ugyan a kormány óvatossága, hogy erősen limitálja az országba érkező menekültek számát, de a kerítésépítés gyakorlatát meg kell változtatni – mondta a főbiztos a budapesti sajtótájékoztatóján.

A Hvg.hu szerint Filippo Grandi úgy vélte, az országoknak joguk van megvédeni a határaikat és polgáraikat, de ez nem állítható szembe a menekültek védelmével. Arra buzdította a kormányt, hogy fogadjon be menekülteket olyan szegény országokból, ahol menekülttáborban élnek százezrek.

A főbiztos sajnálattal értesült a magyar kormány álláspontjáról, amit az uniós kvótaperben képvisel. A kérdésre, hogy az uniós kvótarendszert mennyire lehet megváltoztatni a magyar elzárkózás láttán, azt mondta, elég kevés embert kellett volna egyébként szétosztani, de ez egy jó irány szerinte, és ezt kell folytatni globálisan is. Hozzátette: reméli, hogy Magyarország részvételi hajlandósága nőni fog.

Grandi újságíró kérdésére válaszolva közölte, Orbán Viktorral nem találkozott, más elfoglaltsága miatt, amely kedden derült ki, a külügyminiszterrel viszont tárgyalt. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egyébként nem a teljesen szabad mozgásért, hanem az ellenőrzött szabad mozgásért emeli fel a szavát. A magyar tranzitzónában a kiskorúakkal kapcsoltban tapasztalt problémák ügyében a főbizottság még határozottabban fellép majd.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.