Épül már a pengés drótakadály Ásotthalmon

MTI

2015. augusztus 5., szerda 14:41

A katonák szerda délelőtt elkezdték a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését a magyar–szerb határon, az Ásotthalom–Királyhalom határátkelő közelében – tapasztalta az MTI munkatársa a helyszínen.

A katonák az előző napokban a határvonaltól 2-3 méterre levert acélkarókra először vezetődrótot erősítettek, majd ezen átfűzve feszítették ki a pengékkel ellátott dróthengereket, amelyeket rabok készítenek Dunaújvárosban. Az előkészületek alapján három dróthenger kerül egymás fölé. A munkában a katonák mellett közfoglalkoztatottak is részt vesznek.

A teljes Csongrád megyei, 42 kilométeres magyar–szerb határszakaszon egymással párhuzamosan több helyszínen – Kübekházán, Tiszaszigeten, Röszkén, Mórahalmon és Ásotthalmon – folyik az ideiglenes biztonsági határzár építése. Az egyes helyszíneken a terep rendezését, a dróthengereket tartó acélkarók leverését, illetve a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését végzik.

Horribilisre hízik a kerítés számlája

A déli határszakaszon épülő, 175 kilométer hosszú ideiglenes technikai zár megvalósítása 9,5 milliárdba, a menekültek kezelése, elhelyezése további 19 milliárdba kerül, legalábbis a kormány ekkora összegeket különített el ezekre a célokra. A lapunk által megszerzett számokról itt tudhat meg többet.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Vádemelés a menekülteket szállító taxis ügyében

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy helybeli taxissal szemben, aki négy határsértőt szállított volna a Tisza-parti városból Budapestre – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Szanka Ferenc elmondta: az ügyészség a férfit jogellenes tartózkodás elősegítésének vétségével vádolja.

A vádirat szerint a taxis július 21-én 6 óra körül Szegeden, a Maty-éri evezőspálya közelében vett fel négy szír állampolgárt, majd megegyezett velük abban, hogy 200 euró ellenében Budapestre szállítja őket. Ezután a vádlott a gépkocsival Budapest felé indult az autópálya irányába, amikor rendőrjárőrök megállították, majd előállították a határsértőkkel együtt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.