Érdeklődés hiányában elmarad egy munkaszüneti nap

2017. november 28., kedd 15:15, frissítve: szerda 07:22

Az összes ív még nem érkezett be, de látszik, hogy nem jön össze a szükséges mennyiség a november 28-ai határidőig, tehát nem lesz népszavazás az újabb munkaszüneti napról – mondta lapunknak kedd délelőtt a kezdeményezés ötletgazdája.

Bíró Zoltán szerint hiába volt a jelentős szakszervezeti összefogás, jó, ha közel hetvenezer aláírást tudtak összegyűjteni a kezdeményezéshez. A sikerhez százezer is kevés lett volna, de akkor legalább az Országgyűlés elé lehetett volna vinni a felvetést – igaz, a fideszes parlamenti többség akkor valószínűleg újra lesepri az asztalról a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításának ötletét, ahogy az ellenzéki pártok esetében eddig már háromszor megtette.

A kezdeményező így is minden segítséget köszön, főként a Magyar Szakszervezeti Szövetség- és a Vasas-tagok kitartását és lelkesedését, hiszen a gyűjtés négy hónapja alatt ők hozták a legtöbb aláírást, összesen harminckétezret szállítottak be.

 Besegítettek a gyűjtésbe az MSZP és a DK aktivistái is – előbbiek az ígért negyvenezernek csak a háromnegyedét, harmincezer, utóbbiak néhány ezer aláírást hoztak íveiken.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bírsággal félemlítenek meg?

Bíró Zoltán egyértelműen a Nemzeti Választási Bizottság augusztusi szigorításának tudja be, hogy ilyen kevés aláírás jött össze. Az NVB döntése szerint ugyanis minden elvesztett aláírásgyűjtő ív után 1000 forintot kell befizetnie a bizottságnak, ezt az anyagi kockázatot pedig egy aktivista sem vállalja szívesen. Bíró szerint ezért nem szálltak be elegen a gyűjtésbe. „A jogsértő szigorítás miatt az Alkotmánybírósághoz fogok fordulni” - ígéri az ötletgazda. Rosszabb esetben neki is több százezer forintot kellett volna befizetnie az elvesztett ívek miatt.

Ilyenből pedig sok akadt,

az akcióban részt vevő Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) által gyűjtött nyolcvan ív például abszurd módon a postai beküldés során tűnt el.

Bíró most csak azért kerülheti el a komoly bírságot, mert a kezdeményezést segítő szakszervezetek és pártok átvállalták a a büntetés befizetését – akiknél pedig saját pénzügyi felelősséget vállalt, azok elmondása szerint nem vesztettek el egy darab ívet sem.

Reklám nélkül, nagypéntek után

Az akció sikertelenségét több tényező is magyarázhatja az NVB szigorításán túl: hibának bizonyult, hogy a gyűjtés többnyire nem lépte túl a szakszervezeti kereteket, nem is hirdették különösen.

A MSZP és a Párbeszéd ugyan utcára vitte a témát, ők sem reklámozták igazán hangosan az újabb munkaszüneti napról szóló kezdeményezést. A Párbeszéd a maga hasznát is kereste az akcióban, az aláírásgyűjtést összekötötte a Karácsony Gergely kormányfőjelölti kampányával.

Az érdektelenséget az is magyarázhatja, hogy idén már munkaszüneti nappá nyilvánították a nagypénteket, a december 24-e pedig most sem számít igazán hatékony munkanapnak. Ráadásul a munkaadók érdekvédelmi szövetségei eddig is mereven ellenálltak az újabb nap felszabadításának, a kormány pedig kényelmesen hivatkozhat arra, hogy csak a felek megegyezése után foglalkozna a témával.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.