Érdektelenségbe fulladt a budapesti diáktüntetés

,

2017. szeptember 15., péntek 19:13, frissítve: szombat 10:07

Demonstrációt tartott a Független Diákparlament nevű szerveződés az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt péntek délután. A szervezet az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen akarta felhívni a társadalom figyelmét, de a tüntetés érdektelenségbe fulladt, mintegy harminc ember vett részt a megmozduláson.

A tüntetők a Nádor utcából, a Közép-európai Egyetem (CEU) épületétől vonultak át az Akadémia utcába, az Emmihez. Közben folyamatosan énekelték a Pink Floydtól az Another Brick in the Wall című dalt (politikailag aktualizált szöveggel), a minisztériumnál pedig egy jelképes falat építettek cipősdobozokból. Ez azt szimbolizálja, hogy a nemzeti együttműködés rendszere falat emelt a döntéshozók és a társadalom közé.

A felépített falra a résztvevők az általuk kidolgozott 80 pontos program néhány fontosabb megállapítását írták ki. 

A szervezet azt szeretné elérni a minisztériumnál, hogy ezen felvetéseiket hallgassák meg, mert szerintük ez az oktatás érdekét szolgálná, valamint erősítené a diákokban a demokráciaélményt.

A Független Diákparlament szóvivője újságírók előtt elmondta: visszautasítják azt, hogy megmozdulásuk a „Soros-terv” része lenne, mert a kormányzati sajtóban felvázolt felkavaró tevékenység helyett békésen és a törvények betartásával tiltakoztak.

Mutassuk meg együtt, hogy a diákoknak lehet önálló véleményük, és nem azért elégedetlenek, mert erre bérelik fel őket!

– olvasható az eseményt meghirdető Facebook-oldalon. Ezzel arra utalnak, hogy korábban a kormánypárti sajtó meglehetősen aránytalannak tűnő össztüzet zúdított a megmozdulásra és a szervezőkre, gyakorlatilag Soros-bérenceknek titulálva a gimnazista diákokat. Ehhez képest fájóan kevesen voltak az eseményen.

Az Emmi kora este az MTI-nek eljuttatott nyilatkozatában csak ennyit közölt:

A Független Diákparlament Soros György bábszínháza. Mai akciójukkal érdemben nem foglalkozunk. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.