Ötmilliót fizetett egy magyar város, hogy lehessen háziorvosa

2017. május 24., szerda 13:25, frissítve: szerda 15:35

Nem elégedett meg az állami pályázattal, hanem azon felül 5 millió forintos egyösszegű támogatást ajánlott a Békés megyei Vésztő annak a háziorvosnak, aki a városban vásárol praxist. Az egyébként nem mindennapi ajánlat eredményt is hozott, így a következő öt évre már biztosan be van töltve a város negyedik, egy éve üres praxisa – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az önkormányzat pályázati kiírása még tavaly decemberben jelent meg, eszerint a többmilliós támogatást akkor kell visszafizetni a pályázónak, ha öt évnél rövidebb ideig dolgozik a praxisban. Molnár Sándor, Vésztő polgármestere szerint márciusban egy fiatal orvos jelentkezett a pályázatra, és végül most, májusban kezdte meg a munkát. A háziorvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) által kiírt, praxisjogvásárlásra vonatkozó pályázaton is nyert, így további milliókat tudott felhasználni.

Tehát eredményesnek látszik a módszer, az önkormányzatok többsége mégsem ajánl fel pluszpénzt a település üres praxisának betöltéséért. A polgármester elmondta: nem tud arról, hogy máshol ilyen módon próbálták volna feltölteni az üres körzeteket. Vésztőn egyébként annak ellenére ajánlottak ekkora támogatást, hogy a négy háziorvosi körzetből háromban van állandó orvos. – A negyedik körzet nyugdíjazás miatt ürült meg, és egy évig nem is volt állandó szakember. Helyettesítéssel oldottuk meg a helyzetet, de ez igen nagy terhelést jelentett a megmaradt orvosoknak. Tudtuk, hogy ez hosszú távon nem lehet megoldás. Attól tartottunk, hogy ha továbbra is üres marad a praxis, a megmaradt szakemberek is elmennek, máshol dolgoznak tovább – mondta Molnár Sándor.

Hangsúlyozta: készülniük kell rá, hogy előbb-utóbb a többi, még praxisban dolgozó orvos is nyugdíjba megy, ezért is fontos, hogy most fiatal, egyébként a határon túlról érkezett háziorvost sikerült foglalkoztatni.

Vésztőn a védőnőnek tanuló fiatalok számára is elérhető egy önkormányzati ösztöndíj, mely havi 20 ezer forintos támogatást jelent a felsőfokú képesítés megszerzéséig. Ezért cserébe később a településen kell dolgoznia a támogatott védőnőknek. De más szakmákban is vizsgálják, lehet-e hiány, és ha igen, lépnek – közölte a polgármester.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ország ellátásában már most is igen komoly problémákat okoz a háziorvosok elöregedése. Folyamatosan emelkedik a tartósan betöltetlen körzetek száma (a legutóbbi adatok szerint 297 üres háziorvosi praxis van az országban), és a szakemberek szerint egyre súlyosabb lesz a helyzet. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy a háziorvosok és a házi gyermekorvosok kétharmada elérte a nyugdíjkorhatárt, így a 6700-ból legalább 2200 praxis sorsa kérdéses.

Mégis, hiába emelte idén duplájára a kormány a letelepedési támogatást, amelyre a tartósan, legalább fél éve betöltetlen körzeteket elvállaló orvosok pályázhatnak, egyelőre kevesen éltek a lehetőséggel. A legfrissebb adatok alapján a maximálisan akár 20 millió forintot is elérő támogatásra idén eddig mindössze 11 háziorvos vagy fogorvos pályázott eredményesen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.24.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.