„Értük szól a harang” – A holokauszt áldozataira emlékezünk

2012. április 16., hétfő 05:00, frissítve: hétfő 05:56

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek országszerte április 16-án. Az első Orbán-kormány döntése értelmében 2001 óta mindig ezen a napon van az emléknap, amelyen több százezer honfitársunk elhurcolására és megölésére emlékezünk.
A közszolgálati média hír- és hírháttérműsoraiban, közéleti magazinjaiban beszélgetésekkel, dokumentum-összeállításokkal, valamint a központi ünnepségek helyszíni közvetítésével emlékezik meg a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapjáról – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kommunikációs Igazgatósága.

Hétfőn országszerte a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek. 1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók felállítását Kárpátalján. Az ezt követő hónapokban Kárpátalján és Északkelet-Magyarországon 13 nagyobb gettót és bevagonírozási központot hoztak létre, ahonnan 437 ezer zsidót hurcoltak el. Az Országgyűlés 2000. évi döntése alapján 2001-től minden évben április 16-án tartják az emléknapot.

A kormány hétfőn 10 és 17 óra között a Páva utca 39. szám alatti Holokauszt Emlékközpontban várja mindazokat, akik az emlékezés mécseseit és köveit kívánják elhelyezni a holokauszt magyarországi áldozatainak tiszteletére. A nap folyamán „Áldozatok és embermentők” néven információs szolgálat fog üzemelni, amelyen keresztül bejelenthető olyan eltűnt áldozat neve és adatai, akinek még nem bukkantak a nyomára a hozzátartozók, vagy nem került még regisztrálásra az emlékközpont adatbázisában.

Átadják a Simon Wiesenthal-díjat

Továbbá információk adhatóak és kaphatóak embermentő személyekről. 14 órától az emlékközpont előtt megemlékezés lesz, ahol dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója mond beszédet, ezt követi a Raoul Wallenberg által megmenekített Sommer Katalin visszaemlékezése. Végezetül a Holocaust Közalapítvány átadja a Simon Wiesenthal-díjat, amellyel 2008 óta ismernek el olyan személyeket, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. A díjat korábban többek között Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke, Verő Tamás rabbi, valamint Winkler Barnabás építész vehette át.

Több ezer ember, köztük Kövér László, Lezsák Sándor és több ismert közéleti személyiség részvételével zajlott le az Élet menete megemlékezés Budapesten. Az antiszemita cselekvés mindig és mindenkitől mérgező, elfogadhatatlan – közölte Erdő Péter. Bővebben>>>


A Holokauszt Emlékközpontban 10 és 12 óra 30 perc között Bagó Bertalan, Kútvölgyi Erzsébet, Feke Pál, Polyák Lilla színművészek, valamint Kökény Attila énekes csatlakozik az előre bejelentett látogatócsoportokhoz. A programban részt vevő ismert személyek egy-egy terem bemutatása mellett személyes vagy családi emlékeiket elevenítik fel, hogy a fiatal korosztály közvetlenebb képet alkothasson erről az időszakról.

Szolnokon és Tatabányán is megemlékeznek

Szolnokon hétfőn 9 órakor megemlékezés lesz a gettó hajdani területén, ahonnan helyi szokás szerint néma sétával vonulnak a résztvevők a Szolnoki Galériához. A galériában 9 óra 30 perckor kezdődik a hivatalos műsor, amelyben részt vesz a Bartók Béla Zeneiskola fuvolaegyüttese, valamint a Verseghy Ferenc Gimnázium irodalmi színpada és énekkara. A műsort követően Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet, akit Varga Béla holokauszttúlélő visszaemlékezése követ. A hivatalos program zárásaként a Verseghy Ferenc Gimnázium diákjainak tárlatvezetésével tekinthető meg az Auschwitz album kiállítása.

Tatabányán koszorúzással emlékeznek meg a volt zsinagógánál a holokauszt magyarországi áldozatairól, majd 15 óra 30 perctől az Edutus Főiskola aulájában folytatódik a hivatalos emlékműsor. Itt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mond beszédet. Utána az Óvárosi Középiskola és Szakiskola Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola tagintézménye diákszínpadának emlékműsora következik „Értük szól a harang” címmel. A műsort követően nyílik meg a „Soá soha!” című kiállítás.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.