Érvénytelen lett a népszavazás, megépülhet a berettyóújfalui rabkórház

2017. október 8., vasárnap 21:20, frissítve: hétfő 08:52

Többen voksoltak ugyan a berettyóújfalui rabkórház ellen, de érvénytelen lett a büntetés-végrehajtási egészségügyi intézményről szervezett népszavazás, így felépülhet a város mellett a börtönkórház. A vasárnap esti nem hivatalos eredmény szerint a valamivel több mint 12 000 választópolgárnak csak a negyede, 3035 választó szavazott. Egyébként 1953 voksot adtak le arra, hogy a helyi testület vonja vissza a már elfogadott határozatát. A nemre, vagyis a rendelet megtartására 1068-an voksoltak.

A népszavazást azt követően írták ki, hogy májusban a helyi képviselők egyhangúlag támogatták egy önkormányzati terület átadását az állam számára, ahol a börtönkórházat felépítenék. A döntés után azonban a lakossági felháborodás hatására a népszavazás kiírásáról döntöttek, a határozat végrehajtását pedig felfüggesztették.

Az alacsony részvételi arány csak a felháborodás fényében meglepő. A kampány ugyanis meglehetősen csendesen zajlott, mivel a fideszes polgármester és Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, valamint a helyi Gróf Tisza István Kórház igazgatója egyaránt támogatta a beruházást. Így a döntés mellett kiállóknak az is megfelelő volt, ha kevesen mennek el szavazni, ezáltal érvénytelen lesz a népszavazás. A támogatók hosszú távon a kórház autonómiájának fennmaradását, az eszközpark fejlesztését, illetve 180 új munkahely létrejöttét látják biztosítva a beruházással. Az ellenzők attól tartanak, hogy a rabkórház megépítése miatt a helyi kórház, illetve a nyolcvanezer ellátottnak nyújtott egészségügyi szolgáltatás kerül veszélybe, mivel szerintük oda irányíthatják át az orvosokat, ápolókat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A rabkórház egyébként egy közel egyhektáros területen épülhet fel, amely a 42-es főútról közelíthető meg. A beruházás becsült összköltsége – az eszközök beszerzésével együtt – meghaladja az ötmilliárd forintot.

Muraközi István fideszes polgármester pénteken azt mondta, ha nem éri el az ötvenszázalékos arányt az érvényesen szavazók száma, nem dönthetnek a határozat visszavonásáról. Úgy fogalmazott, a voksolástól távol maradók is véleményt nyilvánítottak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017. 10. 09.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.