Erzsébet-táborok: Balog Zoltán meghallgatását kezdeményezi az MSZP

MN

2017. október 6., péntek 13:36, frissítve: péntek 15:00

Az MSZP Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés népjóléti bizottságában az Erzsébet-táborok ügyében.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azzal indokolt: a napokban kiderült, hogy Mészáros Lőrinc megjelent a táborok körül, és rögtön megkapott félmilliárd forintot a gyerekekre szánt pénzből – írja az MTI.

Felidézte, hogy tavaly szeptemberben magántulajdonba került a fonyódi és a zánkai gyermeküdülő. Már akkor felhívta a figyelmet arra: csak idő kérdése, hogy a táborok körül megjelenjen „Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István, és elkezdjék a lopást” – fűzte hozzá.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: „gusztustalan és visszataszító, hogy Orbán Viktor még a hátrányos helyzetű gyerekek üdültetését is arra használja, hogy a strómanja révén a saját zsebét megtömje”. Ez politikai pedofília – hangoztatta.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, a kormány azért államosította az étkezési utalványok piacát, hogy a bevételeket a rászoruló gyerekek üdültetésére költse. Hozzátette: „a jogsértő módon lenyúlt utalványpiac” miatt eddig 10 milliárd forint büntetést kellett kifizetni az utalványforgalmazó cégeknek a magyar adófizetők pénzéből. Az ellenzéki politikus szerint a gyerekek táboroztatására gyermekenként alig több mint 38 ezer forintot költ a kormány, „ők meg milliárdot lopnak el” ebből a keretből is.

Úgy összegzett: az Orbán-kormánynak nem fontosak a magyar családok, a magyar gyerekek, Orbán Viktornak csak egyetlen dolog számít, a saját családja, hiszen „Mészáros Lőrincen keresztül az Orbán család kapja a gyerekektől ellopott pénzt is”.

Bangóné Borbély Ildikó felolvasta az MSZP nyilatkozatát Földi László volt hírszerző Echo TV-s megnyilatkozásáról. Arra szólította fel Orbán Viktort és a Fideszt, „valljanak színt: egyetértenek-e azzal, hogy »háború van«, és »likvidálni« kell a menekülteket segítő civil szervezetek tagjait”, úgy, ahogy azt a Fidesz politikáját támogató Földi László mondta.

Hozzátette: ha Orbán Viktor és a Fidesz nem határolódik el ettől a kijelentéstől, azzal „gyilkolási engedélyt” ad saját híveiknek, hogy jogukban áll bárki életét kioltani, akinek véleménye nem egyezik a kormány bevándorláspolitikájával.

A szocialista politikust kérdezték arról, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök Facebook-bejegyzésben a baloldali szavazókhoz fordult, hogy támogassák pártját a kormányváltás érdekében. Bangóné Borbély Ildikó szerint a baloldali szavazók baloldali demokratikus pártoktól várják azt, hogy leváltsák Orbán Viktort 2018-ban, és nem a „cukiskodó” Vona Gábortól.

Az elvileg rászorulóknak kitalált Erzsébet-programot még 2012-ben indította a kormány. A 444.hu csütörtökön számolt be arról, hogy – mivel a program gazdálkodása nem volt kimondottan átlátható – a TASZ információszabadság-programjának segítségével pert indított a közérdekű adatok megismeréséért. A szerződések listájára hivatkozva közölték, hogy az Erzsébet Üzemeltető Kft.

  • több mint félmilliárd forintot költött 2014-től Mészáros Lőrinc cégeinél;
  • jól járt a korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó biztonsági vállalkozás;
  • és nettó 199 millió forintot költöttek „téli táboroztatási koncepció” kidolgozására, felmérések, elemzések készítésére.

A portál kiemelte, hogy a beszállítók oldaláról Mészáros Lőrinc cégei tűnnek az állami táboroztatás vagy szállodáztatás legnagyobb nyertesének. Az Erzsébet-programmal összefüggésben megbízáshoz jutott a tulajdonában lévő Aranykorona Zrt., a Búzakalász 66 Kft., a Vivienvíz Kft. és a korábban a tulajdonában lévő Bakonyhús Kft. is.

A Fidesz az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében, Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatójára reagálva közölte: ha a szocialistákon múlik, akkor Erzsébet-program sem lenne, mert még mindig a multikhoz menne a pénz a gyermekek táboroztatása helyett. Az Erzsébet-program már csaknem egymillió embernek, ebből félmillió gyermeknek biztosított üdülési lehetőséget, a táborhelyek felújítására és bővítésére pedig 26 milliárd forintot biztosít a kormány, hogy még többen, még szebb körülmények között pihenhessenek a jövőben is – fűzték hozzá, és kiemelték: a szocialisták próbálják elterelni a figyelmet a korrupciós ügyeikről.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.