Esküt tett az önkéntes tartalékos állomány

tt

2012. február 3., péntek 10:41

Aláírták a szerződésüket az első önkéntes műveleti tartalékos katonák pénteken a fővárosban, a honvédség hadkiegészítő és nyilvántartó parancsnokságán.

Az eseményen jelen volt Benkő Tibor vezérkari főnök, aki a tartalékosoknak azt mondta: a szerződéskötéssel az első 20 műveleti tartalékos megkezdheti a szolgálatot. „Ez megpróbáltatást és kihívást jelent, amit nekik és családjuknak is vállalniuk kell” – tette hozzá.

A vezérezredes szerint egy hónap leforgása alatt négyezren regisztráltatták magukat az önkéntesi rendszerbe, a hónap végére akár négyszáz emberrel szerződést is köthetnek. A jelentkezők egészségügyi, fizikai, pszichikai felmérésen esnek át és nemzetbiztonsági szempontokból is meg kell felelniük.

A négyezernyi regisztrált közül 1800-an voltak katonák, közülük 1500 mentesülhet a szolgálati nyugdíjukat sújtó 16 százalékos adó alól. A jelentkezők közül e1700-an civilek és közülük 700-an soha nem voltak katonák, még sorkatonák sem – sorolta a vezérezredes.

Benkő Tibor emlékeztetett: Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010 őszén döntött az önkéntes tartalékos szolgálat létrehozásáról. A következő év januárjában már szolgálatba is állt az első 2000, védelmi tartalékos katona, akik a katonai objektumok védelméért felelnek.

Hende Csaba egyébként tavaly decemberben jelentette be, hogy idén januártól már nem csak őrző-védő feladatokra veszik fel az önkéntes tartalékosokat. A jelentkezőkkel először nyolc hónapra kötnek szerződést, amiből hat hónap a próbaidő; a szerződés aláírásától a jelentkező bármikor behívható tényleges katonai szolgálatra – mondta.

A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint a teljes tartalékos rendszer 2014-re áll majd fel mintegy 8000 önkéntessel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.