Európa vezető nemzete akarunk lenni a tudományban

BL

2012. május 29., kedd 14:45, frissítve: kedd 14:45

A nappali tagozatos mesterszakos hallgatók és a már tudományos eredményeket felmutató kutatók számára is ösztönzést jelenthet a most induló Nemzeti kiválóság program – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a három éven át tartó ösztöndíjrendszer nyitó rendezvényén, kedden, Budapesten.

A Wekerle Sándor Alapkezelő gondozásában megvalósuló projekt első részprogramja egymilliárd forinttal járul hozzá a hazai felsőoktatás fejlesztéséhez, a kimagasló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység, valamint az oktatás ösztönzéséhez, míg a júniusban induló második részprogram három éven át összesen 5,5 milliárd forinttal segíti a Közép-magyarországi régión kívüli, hat magyarországi térség oktatási-kutatási tevékenységének felzárkózását.

„Európa vezető nemzete akarunk lenni a tudományban” – jelentette ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy egy ország gazdasági ereje szempontjából kulcsfontosságú az ott élők tudása. A Nemzeti kiválóság program a piac előtt is megnyitja a kutatási eredmények hasznosításának lehetőségét, és biztosítja, hogy a magyar tudósok külföldön, a külföldiek pedig Magyarországon ismertessék kutatási eredményeiket – mondta Navracsics Tibor.

Hidas János (Wekerle Sándor Alapkezelő) a projektet az egyik legfontosabb eszköznek nevezte azon cél eléréséhez, hogy az ország integrálódjon az európai tudományos életbe, egyben hozzájárul a magyar kiválóságok hazatéréséhez vagy itthon tartásához. Hangsúlyozta: a kimagasló tehetségű műszaki, természettudományos, matematikai és az élettudományok területén eredményeket felmutató kutatóknak és oktatóknak nyújt lehetőséget a program.

Az eseményen átvették megbízóleveleiket a program szakértői hátterét biztosító Magyary Zoltán Kuratórium tagjai. A testület elnöke a társadalomtudományok képviselőjeként Vékás Lajos, tagja többek között Sunyovszky Szilvia, Romsics Ignác, Roska Tamás, Stépán Gábor és Lovas Rezső kutatók. Az ösztöndíjrendszer része a Magyary Zoltán ösztöndíjprogram, amely mesterszakos és doktoranduszhallgatókat, valamint a felsőoktatási, akadémiai vagy nonprofit területen dolgozó oktatókat segít, valamint a Collegium Talentum ösztöndíjprogram, amely a határon túli, magyar anyanyelvű hallgatóknak nyújt támogatást.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.