Évek óta selejtet árulnak a Tescóban?

WA

2012. március 13., kedd 05:23, frissítve: kedd 16:06

Megdőlni látszik a Tesco azon állítása, miszerint csak egyedi esetekben fordulhat elő, hogy egy-egy bolt részlegvezetője „rossz utasítást ad”. A tescós húsmosási botrányt a Hír TV robbantotta ki a múlt héten.

A Magyar Nemzet birtokába kerültek belsős jegyzőkönyvek, melyekből kiderül, évek óta gyakorlat lehet a lejárt szavatosságú hús és egyéb termékek értékesítése a multinál, és erről maguk a dolgozók tettek bejelentést a Tescónál.

Egy 2010. márciusi, „Bizalmas” jelzésű meghallgatási jegyzőkönyvben számol be egy baromfit árusító eladó arról, hogy a hamarosan lejáró szavatosságú tálcás húst kibontották, hogy darabra és kilóra eladható termékként túladhassanak rajta. A dolgozó egyben azt is közli, ezt felsőbb vezetői utasításra tette, hogy kisebb legyen a veszteség.

A Tesco- Global Áruházak Zrt hivatalos állásfoglalása

„A Tesco határozottan visszautasítja azokat a név nélkül terjesztett állításokat, amelyek az élelmiszerbiztonsági szabályok szándékos megsértéséről szólnak.  A vállalat vezetése soha semmilyen szabályszegésre nem adott utasítást.
Amennyiben egyedi szabálytalanságokra bármilyen témában fény derült,  azok egyedi, elszigetelt esetek voltak, és minden esetben következményekkel jártak” – olvasható az MNO-hoz eljuttatott közleményben.

„A Tescónál, Magyarországon egyedülálló módon, Húsgarancia program működik, amelynek keretében a vásárlók 24 órán belül visszahozhatják a friss húsárut, amennyiben annak minőségével nem elégedettek, és a vállalat a vételár dupláját téríti vissza” ...  „Az áruházlánc baromfiból kizárólag magyar beszállítóktól származó friss húsárut kínál, és a sertésáru is több mint 90%-ban magyar szállítóktól érkezik. A magyar gazdák elkötelezett partnereként a vállalat felelőtlennek tartja a megalapozatlan híresztelések terjesztését, mivel ezek súlyos károkat okozhatnak a magyar húsiparnak is ” – áll a Tesco közleményében.Az eladót ugyan figyelmeztetik a jegyzőkönyv szerint arra, hogy ez a vállalati szabályzattal ellentétes és hatóságilag tilos, az ügyben mégsem vontak senkit felelősségre.

Egy tavaly júliusban kivizsgált dolgozói bejelentés szerint az egyik Tesco áruház maximum ötvenezer forintig selejtezhet zöldségosztályán, így a selejtezésre váró termékeket gyakran összekeverik a friss termékekkel.

Ahogy azt megírtuk, a Magyar Érdekek Országos Szövetsége feljelentést tesz a tescós dolgozók panaszai alapján. A HírTV riportja után a hatóságok már a múlt hétvégén elkezdték az üzletek ellenőrzését. A HírTV stábja az akciós húspultnál az egyik Tesco áruházban azt tapasztalta, hogy több termék szavatossága a címke szerint vasárnap járt le, a csomagolás több helyen sérült, a hús pedig kilóg a tálcáról. Olyan terméket is találtak, amely a fólia alatt elszíneződött.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.