Ez jár az idén érettségizőknek + Képek

LM

2012. január 4., szerda 20:47

Az idén sikerrel érettségizők is kapnak egy példányt az új alaptörvény díszkiadásából – nyilatkozta Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI érdeklődésére.

A díszkiadás szerényebb változatát az iskolák igazgatóinak ajánlásával kapják kézhez az érettségizők. Kerényi Imre azt is szeretné, ha a következő három évben érettségizők is kapnának egy-egy példányt a január elsején hatályba lépett új alaptörvényből.

Nem kerülhet a kukába

A miniszterelnöki megbízott elmondta: az alaptörvény terjesztése körülbelül a felébe fog kerülni annak, mint ha egyes példányait kiküldték volna 8 millió embernek. Kerényi Imre szerint az kapjon alaptörvényt, aki kér vagy megvásárolja. Hozzátette: nem kell alanyi jogon kiküldeni a választópolgárnak az alaptörvényt, mert akkor sok a „kukában landolna, az pedig szégyen” és pazarlás lenne.

Az alaptörvény alapfokú kiadását, vagyis a törvényszöveget tartalmazó Magyar Közlöny különkiadásának egy példányát névre szólóan, az Országgyűlés elnökének aláírásával az önkormányzatoknál, az alaptörvény asztalánál lehet ingyenesen megrendelni – mondta el Kerényi Imre. Ugyanitt rendelhető meg a díszkiadás is, a megrendelőlapot minden önkormányzat megkapta.

Különlegesség

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A miniszterelnöki megbízott hozzátette: a középfokú díszkiadás, amely január 2-án jelent meg, már pénzbe kerül. Ez egy többkilós könyvészeti különlegesség, amely törvényszöveggel és történelmi festményekkel kiegészítve jelent meg. Bevezető ára 10 ezer forint, ez a későbbiekben emelkedni fog.

Ebben a kiadványban Magyarország elmúlt 150 esztendejének a képei is szerepelnek, amelyet 15 festő készített el. A díszkiadást a magyar alkotmány előképeivel egészítették ki a vérszerződéstől napjainkig – tette hozzá.

Kerényi Imre azt mondta: az úgynevezett „húsvéti alaptörvény” elfogadásának első évfordulójára készül el a díszkiadás három különleges példánya, ezek műtárgy kivitelű kézműves könyvek lesznek.

A három példányból egy a parlamenti patkóba, egy a Sándor-palotába, egy pedig a „trezorba” kerül. Kerényi Imre szerint azonban elképzelhető, hogy ez utóbbi példány az Országos Széchényi Könyvtárba, vagy a Magyar Nemzeti Galériába kerül – legalább ideiglenesen.

Szerep

A miniszterelnöki megbízott elképzelései szerint az államfő a Sándor-palota Kerek Szalonjában tárolhatja majd a díszpéldányt, amelyet a külföldi vendégek is megtekinthetnének. A parlamenti ülésteremben helyeznék el az alaptörvény másik díszkiadását. Kerényi Imre elmondta: korábban ott, ahol jelenleg a gyorsírók ülnek, volt egy asztal, amelynek Törvénytár volt a neve. A tervek szerint az alaptörvényre tennék le esküjüket a képviselők és kormánytagok, a díszkiadás így „fontos, spirituális tárgy” lenne, amely úgy jelképezné az államot, miként az országot jelképezi a Korona a Kupolacsarnokban – mondta Kerényi Imre. Szólt arról is, hogy szeretné, ha átrendeznék az üléstermet, és az alaptörvény mellett a sarkalatos törvényeket is ott helyeznék el.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.