Ezért nem fizetnek

WA

2012. május 7., hétfő 10:41, frissítve: hétfő 10:54

A badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt az uniós támogatással megvalósult kilátóberuházás során az ügyben indított vizsgálat eredménye szerint – közölte a VÁTI Nonprofit Kft. hétfőn, hozzátéve: az eljárás lezárása után a kifizetési kérelmeket a társaság jóváhagyta, az összeg átutalásához a kivitelezőnek még igazolnia kell, hogy nincs köztartozása.

A Badacsony hegy legmagasabb pontján található, 18 méter magas Kisfaludy-kilátó megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forint támogatást nyert el, a beruházás teljes költsége mintegy bruttó százmillió forint volt. A kivitelező azonban lezárta a fél éve átadott badacsonyi kilátót, mivel azóta sem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét.

Az uniós projektekben közreműködő VÁTI Nonprofit Kft. az MTI érdeklődésére hétfőn közölte: szabálytalansági eljárást indítottak az ügyben, és a vizsgálat eredménye szerint a kedvezményezett badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt. Ugyanakkor, mint írták, a megállapított közbeszerzési hibák nem okozták az Európai Unió és a nemzeti költségvetés pénzügyi érdekeinek sérelmét, s az eljárás eredményét a kedvezményezett önkormányzat sem vitatta.

Közlésük szerint a projekthez kapcsolódóan két kifizetési kérelmet nyújtott be az önkormányzat, ezeket a szabálytalansági eljárás lezárását követően már jóváhagyták.

Kiemelték, hogy az uniós pályázati támogatások folyósításához minden kedvezményezettnek igazolnia kell köztartozás-mentességét. Az igazolás beszerzése a badacsonytomaji önkormányzat tájékoztatása szerint folyamatban van. Amint ez megérkezik, azonnal utalhatják a pénzt, amely az önkormányzat számláján másnap megjelenik – áll a közleményben.

Borsos Balázs, a kilátót felépítő Fitotron Kft. ügyvezetője korábban azt közölte, hogy a beruházás teljes költségének eddig a 15 százalékát kapták meg, ez az önkormányzati önerő. A fennmaradó több mint 50 millió forintot a végszámla tavaly novemberi kiállítása óta, azaz csaknem fél éve hiába várják. A késedelem okára nem kaptak magyarázatot. Közlése szerint addig nem nyitják meg a badacsonyi kilátót a turisták előtt, amíg nem kapják meg a pénzüket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.