Ezt ígéri jövőre Matolcsy

LM

2012. május 11., péntek 17:30, frissítve: péntek 18:07

Matolcsy György szerint a kormány évtizedekre konszolidálta az államháztartást.

„Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást” – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon pénteken. Az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt „nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el”. Eközben pedig kiszámítható módon követheti az ország a csökkenő hiány, államadósság és adószint politikáját – jelentette ki Matolcsy György.

Magyarország keleti nyitást hajt végre külgazdaság-politikájában, aminek legfontosabb szereplője paradox módon Németország, mert gyakran német termékekben integrálódva jut el a magyar teljesítmény a keleti országokba – mondta korábban az új győri Audi-gyár pénteki bokrétaünnepségén a tárcavezető.

Megjegyezte: az állam pénzügyi szanálását követően, „a második félidő, aztán a hosszabbítások” legfontosabb kérdése a növekedés és a munkahelyteremtés. Ezért a következő két év során „minden csepp energiánkat a magyar gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni”.

Rossz hír


Rossz hírként említette, hogy az uniós forrásokkal „baj van”, mintegy ötezer milliárd forint összeget nem hívtak le, és élő kockázat, hogy a korábbi, hibás rendszer miatt akár több ezer milliárdos keret „ragadhat benn”.

Más világ

A miniszter arról beszélt hallgatósága előtt: ma érteni kell, hogy a 2008-ban kitört válság után más a világ, mint a megelőző 25-30 évben volt, és az új világ első számú törvénye, hogy az államnak nem szabad eladósodnia.

A második ilyen törvényként a munkaközpontúságot említette, az 56 százalékra emelkedett foglalkoztatottsági mutató is nagyon alacsony szint; „fel kell mennünk a 75 százalékos angolszász–amerikai szintre, és akkor még mindig nem leszünk ott, ahol Kelet-Ázsia, ezen belül Kína: 85 százalékon áll”.

„Nagyon fontos a pénzgazdaság, fontos a bankszektor, fontosak a hitelintézetek – de a legfontosabb a reálgazdaság” – jelentette ki Matolcsy György.

Tehetség

A tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozva a miniszter arról beszélt: az elmúlt években is az a település jutott előre, ahol volt egy tehetséges, kreatív, jól szervező, tisztességes, elismertséget méltán kivívott szervező ember.

„Nem engedhetjük meg, hogy ezekben az években a Magyarországról okkal-joggal eltűnő, a világ felé eltűnő tehetséges magyar fiatalok ne jöjjenek vissza. Vissza fogjuk őket vezetni, vissza fogjuk őket hívni. De most csak tanuljanak, menjenek, nézzenek, vállalkozzanak, és utána itthon bontakoztassák ki a tehetségüket” – fogalmazott.

Szólt arról is: egy fogyó országban „nemigen lehet sikert elérni”, ám a népesedési trendforduló első apró jelei már mutatkoznak. Kiemelte: az egykulcsos, a középosztályt segítő adórendszer eredményeként a 40-50 ezernyi, három- és többgyerekes családok reálkeresete tavaly 19 százalékkal nőtt, és már több gyermek születik a korábbinál.

Lényegesnek nevezte, hogy „világszínvonalú közlekedési infrastruktúra” megteremtésével tegyék kiaknázhatóvá az ország geopolitikai helyzetét, emellett lényeges szempontnak nevezte a világszínvonalú oktatás megteremtését is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.