Ezt kéri Rogán a kormánypárti képviselőktől

LM, tt

2012. június 11., hétfő 16:36, frissítve: hétfő 18:44

A jövőben a zárószavazás előtti módosító indítványok legyenek olyan ritkák a parlamentben, mint a fehér holló – erre kérte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a kormánypártok képviselőit.
Magyarországon az elmúlt években helyreállt a jogállam, és érezhetően jobban működik az igazságszolgáltatás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn.

A politikus a frakcióülésen történtekről tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, ha egy törvényjavaslatot az utolsó pillanatban kell módosítani, az arra utal, hogy a jogszabály előkészítésével, egyeztetésével valamilyen probléma adódott. Hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, ha az utolsó pillanatra hagyják a konzultációkat, de az, hogy Lázár Jánost nevezték ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, szerinte lehetővé teszi, hogy az egyeztetéseket időben elvégezzék.

Terítéken a Btk.

A frakcióülésen – ismertette – téma volt az új büntető törvénykönyv (Btk.) is, amelyet „a bűn elleni hatékony fellépés” eszközének tart a képviselőcsoport, így azt az elvárást fogalmazták meg, hogy szigorú legyen a bűnismétlés elleni fellépés. Elhangzott továbbá, hogy az önvédelem jogának kérdését precízen, egyértelműen kell szabályoznia a Btk.-nak, és valamilyen arányossági elvnek is kapcsolódnia kell hozzá, de nem is szabad „üres joggá” tenni az önvédelmet. Kitért arra is, támogatják, hogy az új Btk. tartalmazza azt a passzust, amely szerint aki nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ), nem szolgáltat adatot a szervezetnek, az akár szabadságvesztéssel is büntethető.

A számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegéséről szóló szabályozással egészítené ki a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények körét az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, amely hétfőn bizottsági módosító javaslatot nyújtott be a büntető törvénykönyvről (Btk.) szóló törvényjavaslathoz.


Rendőri korrupció

Rogán Antal közölte azt is, hogy a frakció szakkabinetje tájékoztatást kapott Pintér Sándor belügyminisztertől a rendőri korrupció elleni fellépésről, amelyet megnyugtatónak, határozottnak tartanak, ugyanis a hatékony bűnüldözés legfontosabb feltétele a korrupció elleni fellépés. A lehető legszigorúbban kell eljárni, hogy bűnözők ne tudjanak érdeket érvényesíteni a rendőrségen belül – jelentette ki.

A Fidesz az elmúlt években következetesen a vasúti szárnyvonalak újranyitása, nem pedig bezárásuk mellett tette le a voksát, és ezt az álláspontját továbbra is fenntartja a kormánypárt – jelentette ki Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (MFM) határozottan cáfolja azokat a valótlan állításokat, amelyek szerint a tárca a korábban megnyitott vasúti mellékvonalak bezárását tervezi értesült az MNO.


Tündérmese

Arra a felvetésre, hogy mennyiben ért egyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, aki a CNN-nek adott nyilatkozatában tündérmesének nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: a tündérmesék sokfélék, vannak, amelyeknek jó, és vannak, amelyeknek rossz végük van. „Remélem, hogy Matolcsy György olyan tündérmesére utalt, amelyiknek jó vége lesz.” Azzal kapcsolatban, hogy a tárcavezető azt mondta, a válságnak vége, Rogán Antal azt felelte: Matolcsy György valószínűleg arra gondolt, hogy az előző év végi adatok egyértelműen azt mutatták, hogy a német gazdaság exportteljesítménye – amelyhez Magyarország a legerőteljesebben kötődik – pozitív tendenciát mutatnak, ez pedig, ha így marad, valóban jelenthet Magyarországnak kivezető utat. Szerinte egyébként a kilábalás elkezdődött, ugyanis folyamatosan csökken az állam és az emberek adósságterhe.

Büdzsé

Ugyancsak kérdésre válaszolva örömének adott hangot a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzséről megfogalmazott véleményével kapcsolatban. Ezt azzal indokolta, hogy először fordult elő, hogy a testület egyhangúlag támogatta a kormány által készített törvényjavaslatot. A Költségvetési Tanács a növekedési kockázatok miatt alternatív makrogazdasági prognózis összeállítását javasolja a kormánynak a 2013-as költségvetési törvényjavaslat tervezetéről megfogalmazott véleményében. A testület az Országgyűlés honlapjára hétfőn felkerült dokumentumban úgy fogalmaz: megítélése szerint a 2013. évi hiány- és adósságcsökkentési célok elérése feltételezi a Széll Kálmán-terv 2.0 változatában meghirdetett intézkedések maradéktalan megvalósítását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.