Ezzel mindenki nyertessé vált

Kovács András

2012. április 25., szerda 16:20, frissítve: szerda 22:13

A hitelkeret nagyságáról a tárgyalóasztalnál lehet megállapodni, amely az egyeztetések témája lesz – mondta el Fellegi Tamás IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A tárgyalások kezdetére és időpontjára még nem mondott konkrét időpontot a politikus, de bejelentette, hogy a kormány ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez.

– A hónapok óta tartó egyeztetéseket követően jelentős mérföldkőhöz érkeztünk, sikerült áttörés elérni, kedvező piaci hatások érezhetőek – mondta Fellegi. – A kormány a vállalt intézkedéseket meghozza, többek között folytatjuk a konzultációt az Európai Központi Bankkal – tette hozzá. A megállapodás nyertese Magyarország, az EU és a piac is. „Messziről indultunk novemberben, ezért időigényes tárgyalásokat kellett lebonyolítani, de a magyar válaszok nyomán az eljárás felgyorsult.”

Fellegi tájékoztatása szerint a múlt héten eredményes tárgyalást folytatott Olli Rehnnel. „Decemberi kinevezésem óta arra törekedtem, hogy az elővigyázatossági keretről szóló tárgyalások minél előbb megkezdődjön.” Az Orbán–Barosso találkozóról elmondta, hogy ésszerű kompromisszum született. A vitás kérdéseknél az volt a cél, hogy olyan megállapodás szülessen, amely nem sérti hazánk szuverenitását, nem alkalmaz kettős mércét, és hazánk érdekét szolgálja, amelyet sikerült elérni – vélekedett a politikus.

Egyeztetik a menetrendet

Fellegi szerint a következő lépés, hogy egyeztetni kell a menetrendet a tárgyalások további szakaszában. – Ennek a tanulmányozása folyamatban van, ezért konkrét időpontot csak ezt követően tudok mondani – jelentette ki a politikus. – A jelenlegi pénzügyi helyzetben olyan tárgyalások elé nézünk, amelyek meghaladhatják a magyarországi kereteket – tette hozzá. A hitelkeret nagyságáról a tárgyalóasztalnál lehet megállapodni, amely az egyeztetések témája lesz – mondta Fellegi.

Az esetleges IMF-feltételekre következtetni lehet az országjelentésekből – vélekedett a tárca nélküli miniszter. A tárgyalásokon öt fél vesz részt (EKB, EU, IMF, MNB és a kormány), ezért olyan csomagról kell megegyezni, amelynek adott esetben öt eltérő nézőpontot kell harmonizálnia – tette hozzá. – Kötött menetrend szerint haladtunk az unióval való tárgyalások során, ezért tartott idáig az egyeztetések folyamata – hangsúlyozta Fellegi.  

A tárca nélküli miniszter szólt arról is, hogy a kormány az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása érdekében a Velencei Bizottság véleményével összhangban fog cselekedni. Teljesen természetes, hogy az MNB elnöke esküt tegyen az alaptörvényre, amely nem befolyásolja az intézmény függetlenségét – mondta Fellegi. Ebben az ügyben is várjuk adott esetben az Európai Bíróság döntését – tette hozzá.

„Biztos vagyok benne, hogy az adórendszer téma lesz a tárgyalások során, de a magyar kormánynak nem áll szándékában az egykulcsos arányos adórendszer megváltoztatása.”

Készen állnak a lezárásra

Mint ismert, Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője szerdán bejelentette, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Elmondta, a testület döntött a hazánk ellen indított három kötelezettségszegési eljárás ügyében. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor keddi ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják az eljárást.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.