Fábry éles kritikája az Orbán-rezsim úrhatnámságáról, káderpolitikájáról

MN

2017. szeptember 30., szombat 17:49, frissítve: vasárnap 10:15

– Attól még, hogy letettem a voksom a mostani kormányzat mellett, nem csukom be a szemem és a fülem. Finoman szólva is ízlésem ellen való a jelenlegi rezsim káderpolitikája, úrhatnámsága, rongyrázása vagy az elszámoltatások elmaradása – egyebek között e kritikával illette az Orbán-kormányzatot Fábry Sándor humorista, aki két év után először adott interjút a Blikknek

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy az a Soros György, akivel Fábry Sándor a 90-es évek elején, egy budapesti kabaré színpadán krumplit hámoztatott és dzsordzsizva jópofáskodott, ma pedig óriásplakátokról néz le ránk, azt válaszolta:

– Na látja, ez is egy ok, ami miatt manapság kevesebb a közéleti megnyilvánulásom. Egykoron azt hittük, a politikacsinálás értelmiségi feladat. Mára kiderült: nem az. A Fidesz az értelmiség körében rendkívül sok szavazót vesztett. Az egyszerű üzenetek, a migránsozás, a sorosozás viszont megszólít egy teljesen más típusú szavazóréteget. És ez Orbánnak jó, mert politikai hasznot hoz.

Fábry azért említett pozitívumokat is: a Seuso-kincsek hazahozatalát, hogy nem bontották le a kitűnő akusztikájú Erkel Színházat, a gyönyörű Várkert Bazárt. – És szuperül sikerült a vizes vébé – mondta, de azért odaszúrt –, még akkor is, ha eszement drága volt, és soha nem tudjuk meg, mennyire.

Hosszabban beszélt arról is, azért politizál kevesebbet, mert barátságok, emberi kapcsolatok sínylik meg a politikai szembenállást. Maga is járt így: Gálvölgyi János és Farkasházy Tivadar már nem dolgozik vele, bár utóbbival nemrég beszélgetett telefonon.

Családját szándékosan hagyja ki a rivaldafényből, és nem esett jól neki, amikor egy lap megírta, van egy eddig általa soha nem említett fia. Amúgy gőzerővel dolgozik, legjobban a show-i után érzi magát.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.