Fake news: Donald Trumpot utánozta Orbán Viktor Gödöllőn

MN

2018. március 10., szombat 15:57, frissítve: szombat 16:23

Donald Trump-i megoldást választott Orbán Viktor, hogy ne kelljen válaszolnia a kellemetlen kérdésekre.

A miniszterelnököt Gödöllőn kérdezte volna a Hír TV egyebek mellett a vejét, Tiborcz Istvánt érintő, csalásgyanús ügyekről és helyettese, a KDNP-s Semjén Zsolt urizáló vadászatairól. A sajtófőnöke és a testőrei által védett kormányfő viszont válasz helyett inkább álhírterjesztőnek bélyegezte a csatornát.

A miniszterelnök valószínűleg a választási kampány részeként utazott Gödöllőre, ahol az Origo szerint Vécsey László fideszes képviselőjelölttel találkozott.

Útja során nemcsak a Hír TV követte, hanem saját stábja is: a miniszterelnök látványosan vett egy Nemzeti Sportot a kistarcsai büfében, elbeszélgetett a láthatóan az érkezésére váró civilekkel – akik nem mellesleg 25 éve Fidesz-szavazók –, majd felszállt a HÉV-re. Gödöllőn azonban Vécsey Lászlón kívül Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is várta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ugyanebben a városban szombaton Szabó Zsolt, a fejlesztési tárca államtitkára is sajtótájékoztatót tartott a Budapest–Hatvan vasúti vonalszakasz felújításáról, Orbán Viktor azonban azon nem vett részt. Talán nem vette jó néven, hogy hiába rendelte be Szabót egy politikai konfliktus tisztázására, az államtitkár nem ment el a megbeszélésre. 

Kérdésre vád a válasz

Donald Trump amerikai elnök általában akkor használja a „fake news” (álhírek) kifejezést, ha a vele kritikus sajtó szeretne kérdéseket feltenni neki, az óvodába illő elhárítási technikát pedig a jelek szerint a magyar kormány képviselői is elsajátították.

Úgy látszik, az ellenzéki média lehazugozása is sorvezető szerint zajlik: Rétvári Bence, a humánnak nevezett tárca államtitkára éppen lapunk ellen vetette be a kommunikációs fegyvert. „Nem biztos, hogy el kell hinni, amit a Magyar Nemzet leír, hiszen sok esetben Simicska Lajos politikai eszközként használja a saját lapját, és természetesen álhírekkel teszi olykor-olykor tele” – mondta még pénteken a politikus. Németh Szilárd Fidesz-alelnök a hódmezővásárhelyi bukás után az alapján (nem) válaszolt az újságíróknak, hogy szerinte ki jött Simicska-bérenc sajtóorgánumtól.

Boldog István fideszes képviselő viszont a vádaskodásra sem fecsérelte idejét, sajtótájékoztatója után kisebb testőrcsapat állta el a Hír TV stábjának útját, amikor még egy kérdést szeretett volna feltenni neki.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.