Falfestmények lephetik el Erzsébetvárost

Lóska Márton

2012. december 16., vasárnap 17:00, frissítve: vasárnap 17:18

Erzsébetváros grafittiseket vet be a kerület lakói és a turisták kedélyállapotának javításáért. A 2013-ban induló projektnek köszönhetően több lepukkant fal válhat műalkotássá.

Az önkormányzatokról nem igazán a fiatalos lendület jut az ember eszébe; vég nélküli várakozás, valamint sárgás, kávéfoltos szocreál asztalok és Symphonián edződött női hangok derengenek fel. És ez még a jobbik eset, hiszen ha Erzsébetvárost is hozzáadjuk a képlethez, akkor már – a gyanú szerint – elkótyavetyélt paloták és Hunvald autóparkja ugrik be. Ezzel szemben a VII. kerület jelenlegi vezetése igazán laza, sőt, mondjuk ki: trendi tettre készül.

Bűzös vizet a turistára!

Ha szeretnénk, ha nem, Béccsel, Prágával és Pozsonnyal kell székesfővárosunknak versenyeznie a turisták kegyeiért is, akik – talán nem merészség kijelenteni – némi „századfordulós” romantikáért hajlandóak kinyitni pénztárcájukat, s eurójukat, rubeljüket, dollárjukat stb. költeni. Budapest rendelkezik a megfelelő alapokkal, de az elmúlt negyven plusz húsz év nem igazán a világvárosi jövő irányába mutatott. Elég olyan, gyöngyszemből szégyenfolttá sorvadt komplexumokra gondolni, mint a Rudas fürdő és a Várkert, de ide vehetjük – visszaugorva a fent említett kerületbe – a Hungária fürdő szecessziós palotáját is, ami magánpénzből menekült meg. A komplexum felújításáról és történetéről bővebben a hotel honlapján olvashatunk. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a fürdő látogatása nem korlátozódik a szálloda lakóira, bármely pösti halandó beszambázhat, és élvezheti a bűzös víz jótékony hatását.)

A gyöngyszem fényezgetése során a fejlesztők egy szűnni nem akaró szépséghibával voltak kénytelenek szembesülni egy tűzfal formájában, melyet még a futónövények sem voltak hajlandóak befedni. Ekkor jött az ötlet, hogy a takargatás helyett inkább ráirányítják a reflektorfényt; felkérték a hazai faldekoráció neves képviselőit: a Neopaint csoportot egy kis múltba révedésre. Az urak a Rákóczi hídnál a Nemzet Színészeit vitték falra, valamint a Király utcai játszóteret is ők szépítették meg.

Annós motívumok a Continental Hotel üvegében
„Annós” motívumok a Continental Hotel üvegében
Fotó: neopaint.hu


A kerület vezetői már a tűzfal átadásakor érezni engedték, hogy „this is the beginning of a beautiful friendship”, mikor a végeredményt méltatták. A nagy egymásra találás gyümölcseként a kerület belvárosi szakaszának több lepukkant fala kaphat új arculatot. Az alkotások tematikája a kerület körül fog mozogni, az „annós” képeken túl formabontóbb munkák is helyet kaphatnak, de Karinthy és Jókai is a kerület szülötte, így nagyjaink is helyet kaphatnak a falakon – vázolta a Neopaint Works elképzeléseit a csoport vezetője, Jankovits Barnabás.

A neopaintes fiúk már kilenc helyszínt kinéztek maguknak; többek között a Kis Diófa, Nagy Diófa, a Dob és az Akácfa utcát vennék kezelésbe. Ugyanakkor Juhász Gábor az mno.hu-nak, politikushoz méltóan, már óvatosabban fogalmazott. Az alpolgármester megerősítette, hogy a szándék megvan, de pontos számot még nem mondott, hiszen a költségvetésük alakulása azért némi befolyással bír az ügymenetre. Ugyanakkor kiemelte: szeretnének szponzorokat találni a falaknak, magyarán magántőkét bevonni.

Vannak lehetőségek a VII. kerületben
Vannak még lehetőségek a VII. kerületben
Fotó: neopaint.hu


A legtöbb megszépülésre váró fal részben önkormányzati tulajdonban van, így papírtologatás annyira nem hátráltatja a munkát. De „a lakókkal egyeztetve” magántulajdonban lévő felületek is megszépülhetnek, hiszen a helyiek „meleg szívvel” veszik az ilyen jellegű kezdeményezéseket – erősítette meg Juhász Gábor.

Önkormányzati segítséggel egy olyan „buenos airesicummal” gazdagodhat Budapest, mely hosszú távon tovább segítheti a helyiek hangulatának javítását, újabb külföldi látogatók pénztárcáját nyithatja meg. Az argentin fővárosban külön iparág épült az utcai művészetre, faltól falig vezetgetik a külföldieket, akik jó pénzért a művészekkel is társaloghatnak. A tudatosan támogatott jelenségnek köszönhetően olyan orgánumok csináltak reklámot a világvárosnak, mint a The New York Times és a BBC. A helyben lakók több szinten profitáltak a művészek ténykedéséből, hiszen olyan környékekből sikerült turistalátványosságot fabrikálni, amelyek korábban a bűn melegágyának számítottak.

Látványterv címerrel
Látványterv címerrel
Fotó: neopaint.hu

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.