Falus Ferenc lehet a baloldal főpolgármester-jelöltje

MNO

2014. augusztus 4., hétfő 17:19, frissítve: kedd 08:02

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvost jelölhetik a baloldali kis pártok Tarlós István főpolgármester kihívójának hétfői többórás egyeztetésük eredményeként. A Magyar Nemzet információi szerint elsősorban a Bajnai Gordon által vezetett Együtt–PM szorgalmazta az indulását, és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) is határozottan kiállt mellette. Az MSZP is várhatóan támogatja Falust, cserébe viszont több – a baloldal szerint – nyerhetőnek tekinthető kerületben adhatnak polgármesterjelöltet, mint amit a május 25-i európai parlamenti választás eredménye indokolna. Falus 2007-től, vagyis a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok alatt töltötte be az országos tiszti főorvosi posztot, 2010 nyarán Réthelyi Miklós, az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője mentette fel.

A pártok vezető testületei hivatalosan kedden döntenek arról, hogy elfogadják-e egy csomagban Falus főpolgármester-jelöltségét, illetve a kerületi felosztást, a konszenzus nagy valószínűséggel kialakul. Falus Ferenc egyébként az MSZP II. kerületi tagja volt, az elmúlt hetekben azonban kilépett a szocialista pártból.

Falus indítása egyben azt is jelenti, hogy Horváth Csaba, az MSZP eddigi főpolgármester-jelöltje nem száll ringbe a városvezetői posztért. Az már korábban kiderült, hogy sem a DK, sem pedig az Együtt–PM nem állna be mögé, és maga Horváth is azt nyilatkozta az elmúlt hetekben, hogy szükség esetén visszalép, ha jobb jelöltet találnak nála. Ám eközben azt is hangsúlyozta, hogy a legesélyesebb kihívónak kell szembenéznie Tarlós Istvánnal, az esélyeket pedig közvélemény-kutatásnak kell alátámasztania. A felmérést már meg is rendelték, ám egyelőre kétséges, hogy egyáltalán szükség lesz-e még rá. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Horváth a II. kerületben indul majd el a polgármesteri tisztségért, illetve az MSZP kompenzációs listáját fogja vezetni. Ez tulajdonképpen előrevetíti, hogy a jövőben is a Fővárosi Közgyűlés tagja marad, várhatóan a szocialisták frakcióvezetőjeként.

Elkezdődött az MSZP negatív kampánya
Bár Ron Werber a közelmúltban otthagyta a szocialistákat, a párt folytatja az izraeli szakember által meghonosított negatív kampány hagyományait, így az MSZP fő üzenete a kormányzati, önkormányzati vezetők, egyáltalán a jelenlegi rendszer éles kritikája, támadása, rombolása lesz.

Az MSZP, a DK és az Együtt– PM budapesti tárgyalódelegációinak hétfői egyeztetése után azt elismerték, hogy szinte egyezségre jutottak, ám hivatalosan semmiféle konkrétumot nem árultak el, vagyis egyetlen nevet sem mondtak. Annyi derült ki, hogy a terveik szerint 15 kerületben egy baloldali polgármesterjelölt lesz, és a három párt ezekben a városrészekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet. A lap információi szerint a megállapodás alapján az MSZP hat, az Együtt–PM és a DK pedig öt-öt kerületben nevezheti meg a polgármesterjelöltet, míg a hét fennmaradó kerületben egymás ellen indulnak. Újrázhat az MSZP három jelenlegi polgármestere – Angyalföldön Tóth József, Kispesten Gajda Péter, Pesterzsébeten Szabados Ákos –, valamint Újpesten, Újbudán, illetve még egy kerületben nevezhetik meg az indulót. A pártok ugyanakkor önálló kompenzációs listát állítanak.

Szerdán minden kiderül?

Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke a megbeszélés után újságíróknak úgy fogalmazott, egy hosszú folyamat „vége környékére” értek, a megállapodástervezeten pedig már nem változtatnak. Mindhárom pártnak arról kell döntenie, elfogadja-e vagy sem, jelezte, hogy az Együtt–PM igent mond. Tájékoztatása szerint a részleteket várhatóan szerdán hozzák nyilvánosságra.

Molnár Csaba, a DK alelnöke szintén arról beszélt, hogy pártja elnöksége ezt a csomagot jóvá fogja hagyni. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is sikeresnek nevezte a tárgyalásokat.

Baloldali kaszting

Mint ismert, a baloldalon szappanoperába illő kaszting zajlott a lehetséges főpolgármester-jelölt személye kapcsán. Tucatjával kerültek már elő nevek: Kulka János színész, Alföldi Róbert rendező és Tóth Zoltán választási szakértő mellett Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminiszterének és Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-miniszterének neve is felmerült. Balázs és Bárándy egyébként szintén alapítói a Bajnai Gordon nevéhez köthető Haza és Haladás Egyesületnek.

Rajtuk kívül Somogyi Zoltán, az MDF korábbi kampányfőnöke és Katona Kálmán is szóba jött már mint lehetséges főpolgármester-jelölt. Katona 2006-ban az MDF főpolgármester-jelöltje volt. Korábban Magyar György ügyvédet is esélyesnek tartották a jelöltségre.

A Gyurcsány-párt, az Együtt–PM Szövetség és a szocialisták július 30-ai egyeztetését követően az MSZP kész volt megfontolni, hogy beálljon a DK által javasolt Balázsovits Lajos mögé, akit akkor az Együtt–PM is támogatott.

A Magyar Nemzet múlt héten arról írt, hogy a szocialisták budapesti párttanácsának augusztus 1-jei ülésén fel sem vetődött, hogy ne saját jelöltjüket, Horváth Csabát indítsák Budapest vezetéséért. Burány Sándor a Hír TV-nek megerősítette, hogy Horváth Csaba az MSZP főpolgármester-jelöltje. Az egykor SZDSZ-es városvezető Demszky Gábor szerint viszont Bokros Lajos lenne az ideális jelölt.

Dúlt a harc

A fővárosi kerületekben dúló harc kapcsán a Magyar Nemzet a múlt héten írt arról, hogy a háttérben egymással egyeztető Bajnai- és Gyurcsány-párt legalább tíz kerületben olyan ajánlatot tett az MSZP-nek, amely elfogadhatatlan a szocialistáknak. Az európai parlamenti választás eredményére hivatkozva a Bajnai Gordon-féle pártszövetség és Gyurcsány Ferencék például a jelenleg is szocialista vezetésű, az MSZP által biztos befutónak vett XIII. kerületben és Zuglóban is harmadolták volna a képviselőjelöltek számát.

Falus és a kétséges oltás

Falus Ferencet 2010-ben mentették fel az ÁNTSZ tiszti főorvosi posztjából, 2007 februárjától töltötte be ezt a pozíciót. Neve összefonódott a sertésinfluenza elleni vakcina népszerűsítésének ügyével. Ismert, 2009-ben a sertésinfluenza járványa idején a kormányzat hatmillió oltást rendelt a magyar lakosság védelme érdekében. A vakcina népszerűsítése végett a kormánytagok és más egészségügyi potentátok látványosan oltatták be magukat a betegség ellen.

Az akkori ÁNTSZ-vezető is a tévé kamerái előtt járult az oltási „szertartás” elé, de az a felvételekből nem derült ki egyértelműen, hogy beoltatta-e magát a kétes hírű fertőzés ellen – sőt, mint arra szintén felvételek alapján mutatott rá a sajtó, az oltás alkalmával egy kupakos tűt nyomtak oda Falus karjára, ami arra utal, a tiszti főorvos csak állította azt, hogy beoltották, valójában nem kapott injekciót.

Veszélyes vakcina

A 2009-es sertésinfluenza félelemkampányának köszönhetően több millió ember kapott H1N1 oltást a világon. Amit sokan a beoltottak közül nem tudtak, hogy a vakcina számos veszélyt rejtett magában. Volt, aki úgy gondolta, hogy a sertésinfluenza elleni védelem megéri a kockázatot. A H1N1 elleni védőoltás mellékhatásairól azonban később kiderült, rendkívül komolyak – a legtöbb oltáshoz hasonlóan –, több későbbi kutatás is megerősítette, hogy köze van az idegbénulást okozó Guillain–Barré-szindróma kiváltásához is.

A vakcinát gyártó egyik cég, a Novartis vezetője, Daniel Vasella egyébként rendszeres résztvevője a Bilderberg-csoport titkos összejöveteleinek, ahol Bajnai Gordon is megfordult már.

azonban kilépett a szocialista pártból.
Falus indítása egyben azt is jelenti, hogy Horváth Csaba, az MSZP eddigi főpolgármester-jelöltje nem száll ringbe a városvezetői posztért. Az már korábban kiderült, hogy sem a DK, sem pedig az Együtt–PM nem állna be mögé, és maga Horváth is azt nyilatkozta az elmúlt hetekben, hogy szükség esetén visszalép, ha jobb jelöltet találnak nála. Ám eközben azt is hangsúlyozta, hogy a legesélyesebb kihívónak kell szembenéznie Tarlós Istvánnal, az esélyeket pedig közvélemény-kutatásnak kell alátámasztania. A felmérést már meg is rendelték, ám egyelőre kétséges, hogy egyáltalán szükség lesz-e még rá. Úgy tudjuk, hogy Horváth a II. kerületben indul majd el a polgármesteri tisztségért, illetve az MSZP kompenzációs listáját fogja vezetni. Ez tulajdonképpen előrevetíti, hogy a jövőben is a Fővárosi Közgyűlés tagja marad, várhatóan a szocialisták frakcióvezetőjeként.
Az MSZP, a DK és az Együtt– PM budapesti tárgyalódelegációinak tegnapi egyeztetése után azt elismerték, hogy szinte egyezségre jutottak, ám hivatalosan semmiféle konkrétumot nem árultak el, vagyis egyetlen nevet sem mondtak. Anynyi derült ki, hogy a terveik szerint 15 kerületben egy baloldali polgármesterjelölt lesz, és a három párt ezekben a városrészekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet. Információink szerint a megállapodás alapján az MSZP hat, az Együtt–PM és a DK pedig öt-öt kerületben nevezheti meg a polgármesterjelöltet, míg a hét fennmaradó kerületben egymás ellen indulnak. Úgy tudjuk, újrázhat az MSZP három jelenlegi polgármestere – Angyalföldön Tóth József, Kispesten Gajda Péter, Pesterzsébeten Szabados Ákos –, valamint Újpesten, Újbudán, illetve még egy kerületben nevezhetik meg az indulót. A pártok ugyanakkor önálló kompenzációs listát állítanak.
Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke a megbeszélés után újságíróknak úgy fogalmazott, egy hosszú folyamat „vége környékére” értek, a megállapodástervezeten pedig már nem változtatnak. Mindhárom pártnak arról kell döntenie, elfogadja-e vagy sem, jelezte, hogy az Együtt–PM igent mond. Molnár Csaba, a DK alelnöke szintén arról beszélt, hogy pártja elnöksége ezt a csomagot jóvá fogja hagyni. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is sikeresnek nevezte a tárgyalásokat.

Forrás: Magyar Nemzet, MNO, MTI, Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.