Farkas: A cigányság képes áldozatokra

TK

2012. augusztus 21., kedd 13:15

A most kezdődő tanévtől az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) működteti a Nógrád megyei Szirák iskoláját – jelentette be Farkas Flórián, az ORÖ elnöke kedden a helyszínen, ahol megtekintette az intézmény felújítását.

A politikus elmondta: a sziráki általános iskola mellett egy szolnoki oktatási intézményt és a szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Tiszapüspöki iskoláját is az ORÖ tartja fenn, hivatalosan 2012 júniusától. Arra törekedtek, hogy olyan intézményeket vegyen át a roma önkormányzat, amelyekben többségében roma tanulókat oktatnak – tette hozzá a szervezet vezetője, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Farkas Flórián azt mondta: példaértékűnek tartja, hogy Szirákon a község és a roma önkormányzat együttműködése nyomán, a helybeli romák és nem romák közös önkéntes munkájának köszönhetően újul meg a 128 diákot, szinte kizárólag csak roma gyerekeket oktató iskola. Ezzel azt bizonyítja a cigányság, hogy képes áldozatokra önmaga és gyermekei boldogulásáért – fogalmazott. Kitért arra, az intézmények átvétele annál is inkább időszerű volt, mert valamennyi nemzeti kisebbség működtet saját oktatási intézményeket. Hozzátette, az idei esztendőben tapasztalatokat szereznek az intézményfenntartás területén, és később döntenek arról, hogy további iskolákat is átvesz-e az ORÖ.

Kómár Jánosné (független), az 1178 lakosú település polgármestere arról szólt, hogy a roma önkormányzatot a falu kereste meg az iskolaátadás ötletével, ugyanis biztos kezekben akarták tudni az intézményt, és az ORÖ-nél nagy szeretettel fogadták őket. A településvezető példaértékűnek nevezte, hogy roma emberek rájöttek arra: segítséget kell nyújtaniuk gyermekeik oktatásához, és önként vállalták az épület felújítását.

Molnár József, az intézmény igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az alapképzés mellett 9. és 10. évfolyamon szakiskolai előkészítő képzés is zajlik az intézményben, illetve most kívánják beindítani a gazdaképzést. Terveik között szerepel a szakközép-iskolai képzés bevezetése is, ugyanis az iskola alapító okiratában célként szerepel, hogy minél több roma gyereket juttassanak érettségihez – mondta az igazgatóhelyettes.

Az ORÖ-nak köszönhetően 50 sziráki roma tanuló nyaralhatott a nyáron a Balatonnál, a zánkai táborban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.