Lázár: A menekültek mindig az államtól kérjenek segítséget, ne civilektől!

MN

2017. október 5., csütörtök 14:06, frissítve: csütörtök 16:40

Erről esett szó:

  • Nyugdíjprémium és nyugdíjemelés
  • Juncker és a V4-miniszterelnökök találkozója
  • Őcsényi ügy
  • MOL-felhőkarcoló
  • Lázár jövője
  • Orbán nem megy Ukrajnába

Századszor tartott kormányinfót Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, mint mondta, összesen több mint kétszáz órán át tartottak ezek az események.

A tájékoztató elején az együttműködés szükségességét hangoztatta magyarok és magyarok, valamint a közép-európai országok között. A kormányfő Erdélyben is járt ez ügyben a héten, óvodafejlesztéseket hajt végre ott a magyar kormány, főként egyházi intézményeknél.

Beszélt a migrációról is. Elismételte a kormány álláspontját, miszerint a kötelező kvóta megbukott, hiszen egyedül Málta teljesítette a penzumot, de kötelezettségszegési eljárás csak három ország ellen indult. Megerősítette, az Európai Tanács következő ülése (október 19–20.) előtti este a V4-miniszterelnökök munkavacsorán vesznek részt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy áttekintsék a helyzetet a kvóták ügyében.

Mint mondta, megkezdődött a Soros-tervvel kapcsolatos nemzeti konzultáció kézbesítése. Megismételte, hogy azért csinálnak konzultációkat, hogy a választópolgároknak legyen beleszólása a kormány politikájába.

Állítása szerint akik az őcsényi panziót választották menekültek nyaraltatására, felelőtlenül jártak el, mert az államnak kellett volna ellátnia ezen személyeket. – Akár szeretik, akár nem a kormányt, mindig a magyar államtól kérjenek segítséget, ne tisztázatlan hátterű civil szervezettől – jelentette ki Lázár János.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A miniszter szerint a magyar gazdaság makrogazdasági adatai jók, a kormánytól elvártaknak megfelelően stabil növekedésről tesznek tanúbizonyságot. Mint mondta, bevált a rezsicsökkentés, főleg a nyugdíjasok szempontjából. A kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóerejét is Lázár szerint.

Novemberben egyösszegű nyugdíjkorrekció is jön a korábban bejelentett menetrend szerint, nyugdíjprémium is várható. Szeretnék, hogy Erzsébet-utalványt is kapjanak év végén a nyugdíjasok, de ez függ az október–novemberi gazdasági teljesítménytől. A tárcavezető közölte azt is, hogy a 2030-ig terjedő időszakban 600-800 milliárd forint többletforrást áldoznak a turizmusra, ami a növekedés záloga lesz.

A MOL tervezett felhőkarcolójáról elmondta, nem tetszenek neki az efféle épületek. – Nagy szerencse, hogy az önkormányzat adta az építési engedélyt, a kormánynak jogi eszköze nincs, hogy beleszóljon a projektbe – jelentette ki Lázár János. Álláspontja szerint a bazilikánál nagyobb épületet nem kellene építeni Budapesten. Úgy véli, az egy kincs, hogy nincs magasház a fővárosban, mert az tájseb lenne.

Arra a kérdésre, hogy miért épít Vietnamban kórházat a kormány, Lázár azt mondta, egyszer a szolidaritást, máskor annak hiányát kérik számon rajtuk. A kormány nem tud mindkettőnek megfelelni a miniszter szerint.

A miniszter elmondása szerint a kormány nem tervezi azt, hogy a kötelezettségszegési eljárások miatt módosítják a civiltörvényt vagy a lex CEU-t. A Közép-európai Egyetem által beadott iratokat vizsgálják, ha a CEU megfelel az előírásoknak, folytathatja működését.

– A kormány vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítésének lehetőségét – mondta Lázár. A Czeglédy-ügyet az MSZP és a DK közös bűnügyének nevezte.

A miniszteri posztról való távozásával kapcsolatos kérdésre Lázár annyit mondott, szerinte túlhabosítják a történetet, nagyobb a hír füstje, mint a lángja. Arra a kérdésre, hogy miért pont most jelentette ezt be, azt mondta, azért, mert a Magyar Nemzet erről kérdezte, és ő nem akart hazudni.

A miniszterelnöki ambícióiról annyit mondott, találgassanak csak, hogy mi van a fejében, azt megtartja magának. Lázár szerint vannak olyan értelmiségi barátai, akik komoly kételyt fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy a Fideszre szavaznak-e ismét. – Nyolc éve kormányoznak, voltak jó és rossz döntéseik, ez az oka ennek – mondta Lázár.

– Nem is hozta szóba – jelentette ki Lázár arra a kérdésre, mit gondol Orbán Viktor Simicska Lajos, lapunk kiadójának tulajdonosa plakát-összefirkáló akciójáról. Ő maga méltatlannak tartja, hogy egy ezeréves országban ilyen kampány zajlik.

A lex Heinekennel kapcsolatos kérdésre azt mondta, az Európai Bizottság előzetes jelentése szerint nem jogellenes a törvény. Ugyanakkor tett módosító javaslatokat a bizottság, de decemberig nem nagyon várható előrelépés az ügyben. – Mindenkit meglepett, hogy a bizottságot meg tudtuk győzni ez ügyben – jelentette ki Lázár János, hozzátéve, a Heineken hendikepje, hogy a II. világháború után önmaguk változtatták fehér csillagra a vöröset.

A Hír TV azon kérdésére, hogy ha a székely autonómia ügye ott tartana, mint a katalán most, akkor azt román belügynek tekintené-e, azt mondta, katalánügyben nem akar semmit mondani. Megígérte azt is, a következő fél évben nem megy el a televízió stúdiójába.

A Magyar Nemzet ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos kérdésére Lázár János azt mondta, alapvetően tárgyalási úton rendeznék az ügyet. – Orbán Viktor októberben és novemberben biztosan nem megy Kárpátaljára – jelentette ki Lázár. Még nem merült fel, de felveti Orbán Viktornak, hogy ő is vegyen részt valamelyik kormányinfón.

Az esemény végén – felesége születésnapjára igyekezvén – bejelentette, jövő héten nem lesz kormányülés.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.