Felajánlotta lemondását Juhász Péter

MNO

2014. január 9., csütörtök 14:18, frissítve: szerda 15:40

Juhász Péter felajánlotta lemondását, így minden bizonnyal nem indul a 2014-es választásokon. Az Együtt–PM társelnöke azért döntött így, mivel Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök is rajta van a közös balliberális listán.

Juhász Péter megerősítette: „nem állhat elő olyan helyzet, hogy egy olyan listán szerepeljek, amelyet Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként vezet, vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap.” Az Együtt–PM Szövetség január 8-án újabb megállapodást kötött az MSZP-vel a választási együttműködésről.

„Miközben a demokratikus ellenzék pártjainak összefogása szerintem is elkerülhetetlen és támogatnám, azonban a kirajzolódó konstrukció számomra nem vállalható. Meggyőződésem szerint egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét” – tette hozzá Juhász. Minden további kérdésben az Együtt 2014 elnökségébe engem delegáló Együtt Egymillióan Platform dönthet, amelynek ma felajánlottam lemondásomat – zárul a politikus közleménye.

A politikus, azt követően, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon bejelentette a DK beemelését a baloldali összefogásba a közös listaállítás révén, csak annyit írt ki üzenőfalára a Facebookon: „Én már döntöttem. Holnap a részleteket is elmondom. Addig alszom egyet, mert ezt tegnap nem sikerült.”

Szigetvári szerint nem volt végleges döntés

Korábban Szigetvári Viktor arról beszélt, nincs még végleges döntés arról, hogy mit lép Juhász Péter, az Együtt–PM szövetség társelnöke, aki korábban kizárta, hogy egy listán szerepeljen Gyurcsány Ferenccel. Hangsúlyozta: ez a döntés azért sem születhetett meg, mert még nem állapodtak meg a Demokratikus Koalícióval a közös listáról.

Harmadik lehet Gyurcsány

A Népszava információi szerint a közös balliberális listán az MSZP elnökét valószínűleg Bajnai követi, a harmadik pedig DK-s politikus lehet; ha Gyurcsány pártja ragaszkodik hozzá, akkor az elnök maga. A Klubrádió értesülése szerint a közös lista első öt helyére a DK elnöke is felkerülhet. A Népszabadság úgy tudja az MSZP kész a megegyezésre és akár a meglévő 75 egyéni képviselő-jelöltjéből is hajlandó engedni ennek érdekében. A szocialistáknál azonban valószínűleg kongresszusi jóváhagyásra is szükség lesz az új megállapodásnál, amire jó alkalmat adhat a január 25-ei kampánynyitó rendezvényük.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egyet előre, kettőt hátra

Sok konfliktus fog még előjönni a következő hetekben, hiszen a szocialisták már összeállítottak egy választási listát, többek helyéről így újraindul majd az osztozkodás – jelentette ki Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az újrainduló ellenzéki tárgyalásokról a Kossuth rádió reggeli műsorában. Szerinte az ellenzék a mostani stratégiával egyet előrelépett ugyan, kettőt azonban hátra.

Közös listát állítanának a baloldali pártok – jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke január 8-án. Gyurcsány azonnal hazatér. Emellett a szocialisták állítják a közös miniszterelnök-jelöltet, míg Bajnaiék engedékenysége révén lehet ismét parlamenti képviselő Gyurcsány. A Fidesz szerint teljesen mindegy, kik szerepelnek majd a baloldal listáján a parlamenti választáson, mert bárkik is lesznek rajta, „ezek a régi emberek, egy új sincs közöttük”.

Így jutottak el idáig

A két párt azután ült tárgyalóasztalhoz, hogy Bajnai Gordon január 6-án a korábban megkötött együttműködés újratárgyalását javasolta. A baloldali szövetségben így már a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is helyet kaphat.

Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke korábban tagadta, hogy egy pártokon kívüli miniszterelnök-jelöltet keresnének, annak ellenére, hogy a sajtóban több név is megjelent. Többek között Surányi György volt jegybankelnök és Róna Péter közgazdász neve is felmerült. Szigetvári nem kommentálta azt az értesülést sem, hogy azért akarnak külső jelöltet keresni, mert Bajnai Gordonnak nem tetszik az, hogy Mesterházy Attila akarja vezetni a közös listát.

Tavaly augusztus végén az MSZP és az Együtt–PM még úgynevezett koordinált indulásban állapodott meg, vagyis külön listát állítottak volna, de a 106 egyéni választókerületben nem indultak volna egymás ellen: az MSZP 75, az Együtt–PM 31 körzetben állíthatott volna jelöltet. Azóta többször felmerült, hogy az összefogást ki kellene bővíteni a DK-val, ami különösen az után vált sürgetővé, hogy a Gyurcsány-párt már-már megelőzte az Együttet a közvélemény-kutatások adatai szerint.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.