Felavatták Miskahuszár hatalmas szobrát

MN

2017. szeptember 29., péntek 17:24, frissítve: vasárnap 17:23

A huszárság szellemisége erőt kell, hogy adjon napjaink küzdelmeihez – mondta pákozdi avatóbeszédében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. 

Vlaszák Mihály vállalkozó éppen tizenkét esztendővel ezelőtt határozta el, hogy fő támogatója és ötletgazdája lesz a Miskahuszár-szobornak, amellyel – mint a Honvédelem.hu tudósítása szerint fogalmazott – „vissza szeretne adni valamit abból, amit ő a hazától kapott”. Kiemelte: a szobor szimbolizálja a hazájáért az életét is áldozni kész katona hősiességét és bátorságát. Aláhúzta: a szobor, a valaha létezett huszonkét magyar huszárbandérium mindegyikét egyesíti magában, de küllemében egyikre sem hasonlít. Elhangzott: a kivitelezés folyamatában járatlan úton haladtak, mert ekkora szobrot még soha, senki sem épített.

Benkő Tibor szerint hazánknak még sok olyan emberre van szüksége, mint Vlaszák Mihály, aki fontosnak tartja történelmünk hagyományainak ápolását, és a magyar huszár, a magyar katona elismerését.

A betonszobor tényleg igen méretes, az M7-es autópályáról is jól látható. A 70 tonnás, 12,5 méter magas Miskahuszár-szobor Magyarország legnagyobb szabadtéri szobra. Az alkotó, Rohonczy István szobrászművész – aki maga is részt vett az ünnepségen – Vlaszák Mihállyal együtt Honvédelemért kitüntető címben részesült.  

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.