Felbonthatja a borítékokat a Fidesz szövetségese

2018. április 4., szerda 16:34, frissítve: csütörtök 07:25

Számonkérték a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái egy délvidéki kettős állampolgáron, hogy a lezárt borítékban leadott szavazólapján miért nem szerepel érvényes voks – legalábbis erről írt a Délhír elnevezésű vajdasági hírportál. A cikk szerint egy szabadkai olvasójuk mesélte el, hogy szándékosan érvénytelenül voksolt, a levélszavazatot odaadta a VMSZ aktivistáinak, majd ezután érkezett a meglepő telefonhívás. Ez pedig arra utal, hogy kibonthatták a borítékját.

Ezen a történeten kívül több, a nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló külhoni magyar is beszámolt gyanús esetekről, közös jellemzőjük, hogy mind a VMSZ aktivistáihoz köthetők.

A szervezet, amelyet a magyar kormány stratégiai partnerének tekint, egyébként nyíltan arra buzdít mindenkit, hogy a Fideszt támogassa.

A Délhír egy zentai olvasójuk történetéről is beszámolt, akinél a VMSZ aktivistája még a kitöltésben is segített. Ráadásul nemcsak a csomagban lévő adatlapot, hanem konkrétan a szavazólapot is magához vette. Ám hibát követett el, a család ugyanis a Fideszt akarta támogatni, az aktivista viszont véletlenül rossz helyre húzta be az ikszet. Miután erre figyelmeztették, sűrű elnézések közepette felállt, majd kiment az autójához, és néhány pillanat múlva megjelent egy kitöltetlen szavazólappal. Márpedig ilyet csak illegálisan tarthat magánál. A portál egyik bánsági olvasója is panaszkodott amiatt, hogy egy VMSZ-es ismerőse folyton zaklatta, hogy segíthessen neki kitölteni a levélszavazatát, mert „az nagyon bonyolult feladat”.

A Vajdaságban az elmúlt hetekben kerültek ki olyan plakátok, amelyek a külhoniak szavazását „magyarázzák el”, az utolsó elem pedig az, hogy a borítékot át kell adni az aktivistáknak. A Nyugat.hu vette észre, hogy éppen ugyanezek a hirdetések voltak láthatók a háttérben akkor is, amikor Orbán Viktor nemrég a VMSZ-hez látogatott. Márpedig

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

a levélszavazatokat a választóknak kellene postára adniuk, elvinni valamelyik külképviseletre, leadni egy magyar választási irodában, nem pedig aktivistára bízni.

A jobbikos Szávay István a cikk megjelenése után úgy fogalmazott, hogy „a Fidesz bármit megtenne annak érdekében, hogy elkerülje az elszámoltatást és despotikus hatalmát akár évtizedekre is bebetonozza, a választások megnyerése érdekében mindenre képes, még a választási visszaélésektől sem visszariadva”. Egyúttal

felszólította a VMSZ-t, hogy tisztázza magát.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy sajtóinformációk szerint Erdélyben törvényellenesen regisztrálták állampolgárok tömegét, Kárpátalján pedig szervezetten buszoztatják a magyarokat a konzulátusokra szavazni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.04.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.