Felemás „ítéletet” hozott a Velencei Bizottság

LM

2012. március 17., szombat 14:10, frissítve: szombat 14:39

A Velencei Bizottság pénteki ülésén elfogadta a kifogásolt magyar jogszabályokkal kapcsolatos két módosított véleménytervezetet, amelyek közül a bírósági törvényre vonatkozó véleménye nagyon kritikus, viszont az egyházakra és a vallásszabadságra vonatkozó magyar törvényt általánosságban elfogadhatónak ítélte, bár bizonyos részleteivel szemben szintén bírálatokat fogalmazott meg – közölte szombaton az MTI érdeklődésére Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára.

Schiffer András nem sokkal a bizottság döntése előtt az igazságszolgáltatási modellről közreadott kritikájában megjegyezte, hogy várhatóan megegyezik majd az LMP által megfogalmazott véleménnyel.
Bővebben >>>

Markert telefonon tájékoztatta Strassburgból az MTI-t az elfogadott módosításokról. Mint elmondta, a bizottság több változtatást eszközölt a két véleménytervezetben. A bíróságokról és a bírákról szóló törvénnyel kapcsolatban kijelentette: ezzel kapcsolatban nagyon kritikus volt a véleményük, álláspontjuk szerint ez a jogszabály nem felel meg az európai normáknak. Bírálatuk fő tárgya elsősorban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének szerepe, akinek hatásköre értékelésük szerint túlságosan széles, túlságosan nagy jogkörökkel rendelkezik, és lényegében nem vonható felelősségre.

Remény

Üdvözölték ugyanakkor azt a tényt, hogy a magyar kormány kezdeményezte a jogszabály módosítását, s ez pénteken már meg is történt – jegyezte meg a titkár. Reményének adott hangot, hogy a magyar kormány által eszközölt módosítások figyelembe veszik a Velencei Bizottság észrevételeit és a helyes irányba mutatnak. Fontos, hogy folytatódjék az együttműködés a bizottság és a magyar kormány között – húzta alá.

Emlékeztetett, hogy szerdán Magyarországra látogat Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, és megvitatja a magyar hatóságokkal a Velencei Bizottság véleményét, illetve a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos kérdéseket is. Bővebben >>>

Regisztráció

A magyar egyházügyi törvényről alkotott bizottsági vélemény nem olyan negatív, mint a bírósági törvényre vonatkozó – folytatta Markert. Itt is megfogalmaztak bizonyos kritikát, de általánosságban úgy gondolják, hogy a szöveg jó keretet nyújt egy megfelelő jogszabályhoz. Mint fogalmazott, „egészen nagylelkű keretet”, de azért itt is vannak fenntartásaik, tette hozzá. Ez utóbbiak különösen az Országgyűlés szerepére vonatkoznak, amely dönt arról, hogy melyik szervezet minősülhet egyháznak. A bizottság véleménye szerint nem ez a megfelelő testület erre a feladatra. Fenntartásaik vannak a jelenlegi regisztrációs folyamattal is – jegyezte meg. Mint hangsúlyozta, ezek csak egyes részletekre vonatkozó bírálatok, az egész keret elfogadhatónak tűnik számukra.

A két vélemény igen terjedelmes anyag, ezt a bizottságnak még egyszer át kell tekintenie, és előreláthatólag csak hétfőn hozzák nyilvánosságra. Valószínűleg aznap késő délután kerül fel a Velencei Bizottság honlapjára.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyezné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatában. Álláspontja szerint mindezzel hatékonyabb és átláthatóbb lenne az igazságszolgáltatás működése.


Az Európa Tanács égisze alatt tevékenykedő Velencei Bizottság delegációja februárban látogatott Magyarországra, hogy áttekintse három – a bírák jogállásáról és javadalmazásáról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló, illetve az egyházügyi – törvény kérdését. Bővebben >>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.