Felesleges referendumra költhetnek milliókat

Kiürítik a fóti gyermekvárost, egyelőre nem tudni, mi lesz az ott elhelyezett menekült fiatalokkal

Lőrincz Tamás

2017. január 18., szerda 22:16, frissítve: csütörtök 11:54

A kormány tervei szerint 2019-re megszűnnének a zsúfolt és korszerűtlen gyermekotthonok, helyettük pedig kisebb létszámú lakásotthonokban helyeznék el az állami gondozottakat. A szemléletbeli változás miatt 2018 közepén kiürítik a fóti Károlyi István Gyermekközpontot is – közölte szerdán Fóton Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Az egykori gyermekvárossal kapcsolatos kormányzati tervekről a Magyar Nemzet írt elsőként még decemberben. Információink szerint lebontanák a parkban található szocreál épületeket, míg a műemléki szempontból is értékes, 1800-as években épült Károlyi-kastélyt és környékét teljesen felújítanák. A parkban kulturális központot alakítanának ki, sőt az is szóba került, hogy valamelyik budapesti múzeumot is áttelepítenék a városba.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője azt mondta, a gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi-kastélyt félmilliárd forintból újítják fel, funkcióit pedig „a lakossággal közösen szeretnék megtalálni”.

A Károlyi István Gyermekközpontban jelenleg négyféle gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtanak, ezek közül az utógondozói otthonokat nem érinti az átalakítás, miután ezek nem a gyermekváros területéhez kötődnek. A 24 férőhelyes, tartósan beteg, fogyatékossággal élő vagy három évnél fiatalabb gyerekeket gondozó részleg Hatvanba kerül át, míg Zalaegerszegre és Kalocsára helyezik a speciális gondozást nyújtó osztályt.

Népszavazást kezdeményeztek

A fóti gyermekvárosban látták el a kísérő nélküli kiskorú menekülteket is, de nem tudni, ők hová kerülnek majd. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a kommunikációért felelős tárcához, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ügy pikantériája, hogy a településen tavaly nyáron helyi népszavazást kezdeményezett a jobbikos Merkwart Krisztián, hogy megakadályozza a migráns gyerekek ideiglenes és állandó betelepítését is a városba. Ez a kezdeményezés azonban már előrehaladott szakaszban tart, miután december 16-án leadták a szükséges számú aláírást tartalmazó íveket.

Ennek megfelelően ha akarnák, sem tudnák visszavonni a kezdeményezést – mutatott rá László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Ez azt jelenti, hogy a városban – ha a választási bizottság is érvényesnek ítéli az aláírásokat – úgy költhetnek el 5-6 millió forintot a népszavazásra, hogy két éven belül egészen biztosan kiürítik a gyermekvárost.

Varga Zoltán Péter jobbikos politikus lapunknak azt mondta, egyelőre értékelik a kialakult helyzetet. – A Fidesz-kormánytól hallottunk már számtalan olyan ígéretet, amelynek aztán éppen az ellenkezője teljesült, de ha most népszavazási kezdeményezésünk hatására tényleg megteszik a szükséges lépéseket, akkor újfent bebizonyosodik, hogy a Jobbik ellenzékből is képes kormányozni – fogalmazott.

Más pártok eleve nem értették, miért van szükség helyi népszavazás kezdeményezésére. A húszezres városban ugyanis mindössze 20-30 menekült volt ősszel, ráadásul – miután a gyermekváros területe állami tulajdonban van – hiába lenne érvényes és eredményes a referendum, semmilyen következménnyel nem járna.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.19.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.