Felfüggesztett budapesti bírságok

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2016. március 7., hétfő 06:00, frissítve: hétfő 12:07

Utasítottam a fővárosi közterület-felügyelőket, hogy Budapesten a parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig ne bírságolják azokat az autósokat, amelyeknek amiatt nincs a szélvédőjük mögött jegy, mert éppen megvásárolják azt – jelentette ki lapunk kérdésére Tarlós István.

A főpolgármester azután közölte ezt, hogy az elmúlt napokban nagy felháborodást váltott ki a Fővárosi Közgyűlés február közepén egy hónapos hatálybalépéssel elfogadott parkolási rendelete. A Kúria ugyanis a 2015. szeptember 8-án hozott, az utólagos bemutatást szabályozó paragrafus több részletét megsemmisítette, mire a városvezetés a mozgáskorlátozottakra vonatkozó részek kivételével az egész érintett bekezdést törölte.

A legfelsőbb bírói fórum szerint az azonnali hatállyal törölt részek több, magasabb szintű jogszabályba ütköztek. Így az öt naptári napon belüli bemutatás kötelezettsége, valamint az, hogy a bemutatással havonként legfeljebb egy alkalommal élhetett a megbüntetett autós, de csakis akkor, ha az autójára nem volt 30 napnál régebben kiszabott és nem vitatott parkolásidíj- és pótdíjtartozás. A Kúria határozatát azzal indokolta, hogy az érintett önkormányzat törvényi háttér nélkül kétszer is hozzájuthat a várakozási díjhoz és a pótdíjhoz. A bíróság véleménye szerint mivel fő szabályként a közút ingyen vehető igénybe, a díjfizetés lényegében egy lehetséges „késztető eszköz” annak gazdaságos használatára.

Megnyugtató jogi megoldást szeretnének

A főváros attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek majd, de az elmúlt hónapok adatai szerint ezzel a lehetőséggel az autósok alig 10-15 százaléka élt. Tarlós István elismerte, hogy hibáztak, és a Kúria határozatának indokolásában szereplő felhívást, hogy a visszaélések visszaszorítására találjanak „törvényes megoldást”, nem fogadták meg. Hozzátette: mindenképpen megnyugtató jogi megoldást szeretne.

Erre várna Tokody Marcell (Jobbik) fővárosi képviselő is, aki érdeklődésünkre elmondta: a Jobbik már tavaly a parlamentben kezdeményezte ugyanebben témában a törvénymódosítást, amelyet végül a kormány saját előterjesztéseként el is fogadott. – A fővárosi rendelet esetében ugyanezt kezdeményezzük, s ha a főpolgármester nem lép, benyújtjuk mi a módosítást – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.07.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.