Felfüggesztették Schmidt Mária cégének tőzsdei kereskedését

MN

2017. május 5., péntek 09:51, frissítve: péntek 10:02

Az MNB pénteki nappal felfüggesztette a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) részvényeinek tőzsdei kereskedését. Nobilis Kristóf nagyrészvényes a múlt héten szállt ki a társaságból.

A jegybanki indoklás szerint a tőzsdei kereskedést korlátozó lépésre azért került sor, mert a kibocsátó – a közgyűlés által elfogadott éves beszámoló hiányában – nem tette közzé határidőben a 2016-os pénzügyi évről készített éves jelentését. A feltárt jogsértés miatt az MNB a BIF Nyrt.-t négymillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Mint ismert, épp a napokban vált ki a cégből Schmidt egykori férjének cégalapító társa, Nobilis Kristóf nagyvállalkozó, korábban Spéder Zoltán, az ingatlancég harmadik nagyrészvényese is elhagyta a társaságot.

Hangfelvétel, kidobott Schmidt lány, furcsa békülés: tavaly szeptemberben a Hvg.hu számolt be arról, milyen rejtélyes módon vette át a hatalmat Schmidt Mária családi cége a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. augusztusi közgyűlésén.

A hasonló mulasztásban szintén vétkes KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-t nyolcmillió forintra büntette a felügyelet az MTI összeállítása szerint.

A jegybank közleményében emlékeztet, hogy a KEG-részvények tőzsdei kereskedése – a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés hiánya miatt – már 2016. május 4-étől szünetel. A KEG Nyrt. a közzétételi kötelezettségének – a jegybanki felszólítás ellenére – azóta sem tett eleget, az MNB ezért több alkalommal kért tájékoztatást a társaságtól arra vonatkozóan, hogy milyen konkrét intézkedéseket tett, illetve kíván tenni a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentésének közzététele érdekében. Az MNB munkatársai a kibocsátó közgyűlésein is részt vettek, és – a tőzsdei kereskedésre elrendelt moratórium fenntartása mellett – célvizsgálat is folyik annak feltárására, hogy a KEG mulasztásáért a menedzsment valamely tagjának személyes felelőssége megállapítható-e.

A központi bank a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-ai határidőig minden kibocsátó közzétette-e a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló információkat, és az éves jelentésüket nem a tőkepiacról szóló törvény által előírt határidőben és tartalommal közzétevő kibocsátók vonatkozásában is megteszi a szükséges intézkedéseket – olvasható a jegybank közleményében.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.