Felháborodtak a fideszesek, aláírást gyűjtenek

WL

2012. május 8., kedd 21:25

Mentsük meg az iskolát és óvodát! címmel aláírásgyűjtésbe kezd a hajdúsámsoni képviselő-testület Fidesz-frakciója; a képviselőcsoport szerint a város vezetése a helyi Eszterlánc Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát az általa ellátott feladatokkal a Hit Gyülekezete egyháznak tervezi átadni, a szülők többségének támogató nyilatkozata nélkül – közölte a frakció vezetője kedden az MTI-vel.

Máthé Attila Gyula közleménye szerint a képviselő-testület április 5-én hatalmazta fel Hamza Gábor polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a településen lévő egyházakkal az oktatási intézmények üzemeltetésének lehetséges átadásáról. Az április 26-ai testületi ülésre már konkrét szándéknyilatkozat került a testület elé, amely konkrétan nevesített egyházi jogi személyt nevezett meg mint lehetséges fenntartót: a Baptista Szeretetszolgálatot. Mindezt úgy tette a város vezetése, hogy nem kérte ki a közösség, a szülők véleményét, ráadásul ezen a testületi ülésen vált konkrét ténnyé, hogy a Hit Gyülekezete is bejelentette intézményfenntartói szándékát, olvasható a közleményben.

Máthé Attila Gyula szerint ekkor a Fidesz képviselőinek – felháborodásuknak hangot adva – sikerült a testülettel olyan módosító indítványt elfogadtatni, amely arra kötelezi a polgármestert, hogy kérje be a szülők írásos nyilatkozatát az intézmények átszervezésével kapcsolatban.

Bár volt az iskolában és az óvodában összevont szülői értekezlet, a szülőknek mindössze 10 százaléka jelent meg rajta, viszont „a város vezetése a képviselő-testületi határozatot ügyesen kiforgatva egy nagyon szűk szülői közösség véleményére alapozva úgy érzi, hogy megkapta a felhatalmazást az intézmény üzemeltetésének átadására a Hit Gyülekezete részére” – ismertette a Fidesz-frakció vezetője.

„A Fidesz részéről felháborítónak tartjuk, hogy továbbra sem kíváncsi a város vezetése a szülők akaratára, csupán a szülői tanács véleményére kíváncsiak, mely igen csekély létszámú”, ezért a frakció aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megismerjék a szülők többségének véleményét az ügyben, közölte Máthé Attila Gyula.

Hamza Gábor, a Hajdú-Bihar megyei település független polgármestere reagálásában kifejtette: „a képviselő-testület többsége csak szándékát nyilvánította ki, hogy a Hit Gyülekezete Egyháznak tervezi fenntartásra átadni az általános iskolát és az óvodát, mivel az egyedül jelezte ilyen irányú szándékát, és a magyar államtól kapja az intézmények fenntartásához szükséges kiegészítő normatívát”.

A testületi ülésen részt vett a Hit Gyülekezete főigazgatóságának presbitere, aki kijelentette, hogy nem felekezeti intézményeket akarnak létrehozni, csupán magasabb szinten kívánják fenntartani az intézményeket, tette hozzá a polgármester. Hamza Gábor megjegyezte azt is, hogy az általános iskola fenntartását 2013. január 1. napjával köteles átadni az önkormányzat az államnak. A törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy egyházi fenntartást is választhatnak. Ennek lehetőségét vizsgálta meg a képviselő-testület, és nyilvánította ki szándékát.

„Szerződéskötésről, átadásról csak akkor lehet majd beszélni, ha a kormányhivatal független szakértője, az intézmények pedagógusai, a szülői tanács, a diákönkormányzat, a kisebbségi önkormányzat és a szakszervezetek véleménye pozitív lesz, s a szakértő, illetve a kormányhivatal a törvényes feltételeket megvizsgálva egyetért az intézmény átadásával. Ha nem, a képviselő-testület a meghatározott időben állami fenntartásba adja az iskolát, az óvoda pedig marad önkormányzati fenntartásban” – mondta Hamza Gábor.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.