Feljelentést tesz az LMP a paksi hitel lehívása miatt

MN

2017. november 7., kedd 17:22, frissítve: szerda 07:18

Bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt feljelentést tesz Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, mert szerinte a kormány hűtlen kezelést követ el azzal, hogy megkezdi a paksi orosz hitel lehívását – olvasható az LMP MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hírügynökség előzőleg arról is beszámolt, hogy Aszódi Attila paksi beruházásért felelős államtitkár egy konferencián bejelentette: kifizetik a Paks II.-beruházás első fővállalkozói számláit, és a pénz 80 százalékát az orosz államközi hitelből, 20 százalékát hazai költségvetési forrásból fedezik. Az államtitkár előadásából kiderült, hogy a beruházás első tíz számlájának összértéke 98 millió euró, vagyis több mint 30 milliárd forint. Mint elmondta, Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn úgy döntött, hogy megkezdődhet a számlák kifizetése. 

Aszódi Attila azt is bejelentette, hogy a tervezésért járó első kifizetések elindításával együtt megemelik a Paks II. Atomerőmű Zrt. alaptőkéjét is. Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottságnak a paksi beruházást vizsgáló eljárása alatt nem lehetett fizetni az orosz félnek az elvégzett munkáért, de az uniós testület jóváhagyása után megszűnt ez a korlátozás.

Aszódi Attila arról ugyancsak beszámolt, hogy a paksi beruházás megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt, a telephelyengedélyt, valamint megvan már az elvi vízügyi engedély és az elvi kapcsolódási engedély is.

Szél Bernadett szerint az oroszokkal a paksi bővítés érdekében megkötött kölcsönszerződés rendkívül egyoldalú, Magyarország rosszul, Oroszország pedig jól jár. Kijelentette: olyan helyzet is előállhat, amely akár csődbe is döntheti az államot és a magyar családokat. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.