Feljelentették az Interpolnál a milliárdost

2015. október 10., szombat 08:15

Pénzmosás miatt feljelentette Gattyán Györgyöt az Interpolnál az il Bacio Kft. egykori ügyvezetője, aki egyben a már bezárt luxusáruházat üzemeltető vállalkozás kisebbségi tulajdonosa – tudtuk meg. Magyari Tamás lapunknak elmondta, az egykor méregdrága portékákat árusító vállalkozásukból különös körülmények közt tűntek el a pénzek, ezért is fordult a hatósághoz.

Nem kizárt, hogy újabb jogi eljárások elé nézhet Gattyán György, Magyarország egyik leggazdagabb embere. Üzlettársa ugyanis feljelentést tett ellene Luxemburgban, ahova a milliárdos átköltöztette vállalkozásait. Magyari Tamás, aki egy ideig a nyáron bezárt fővárosi, Andrássy úti, luxuscikkeket kínáló, többemeletes áruházat vezette, elmondta, noha résztulajdonosa az il Baciónak, nem tájékoztatták arról, mi történt az üzlettel. Ráadásul – mint mondta – a nyári végkiárusítás után sem kapott a bevételből, aminek egy része őt illette volna meg.

Ugyanakkor hozzátette, nem ez az egyetlen oka annak, hogy feljelentést tett Luxemburgban. Úgy fogalmazott, amikor „még megvolt a bizalom”, Gattyánnal úgy döntöttek, a luxusáruházból nemzetközi üzletet csinálnak, s több bolt nyitását tervezték Európában. Ezért létrehoztak egy luxemburgi il Bacio-társaságot, aminek Magyari – a frissen alapított saját luxemburgi cégén keresztül – szintén társtulajdonosa lett. Mint mondta, utóbbi cég ügyvezetését Gattyán bizalmi emberére bízták, ebből lett a baj. Magyari szerint ugyanis, miután megromlott a viszonyuk a pornómilliárdossal, tudta és beleegyezése nélkül különös körülmények közt eladták a luxemburgi il Bacio részvényeit. Amikor pedig Magyari saját cégének ügyvezetőjénél érdeklődött erről, s a társaság helyzetéről, rendre azt a választ kapta, hogy előbb a jogi osztállyal kell egyeztetnie. Ezt Magyari rendkívül aggályosnak tartotta, ugyanis nem tart fenn semmilyen jogi osztályt, így az európai rendőrséghez fordult.

A divatszakmában ismert Magyari Tamás egyébként egy régi ismerősén keresztül ismerte meg Gattyánt, és hosszú „ötletelgetés” után döntöttek az áruház megnyitása mellett, amelynek tartalmát Magyari állítása szerint ő találta ki és szervezte meg.

Gattyán György számára egyébként nemrég kedvező hírek érkeztek az Európai Bíróságról. Az internetes pornóoldal működtetéséből meggazdagodott milliárdosnak ugyanis meggyűlt a baja a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal is. Utóbbi szerint az üzletember adóelkerülés céljából kötött licencszerződést egy portugál céggel, ám az Európai Bíróság kijelölt főtanácsnokának jogi szakvéleménye nem egyezett az adóhivataléval. Így nem kizárt, hogy Gattyán visszakaphatja a NAV által zárolt több milliárd forintját, ha az uniós bíróság is egyetért a főtanácsnok álláspontjával.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015.10.10.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.