Feljelentik a NAV-nál Semjén Zsoltot a luxusvadászatok miatt

MN

2018. március 14., szerda 15:09, frissítve: szerda 19:46

Feljelentést tesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) Semjén Zsolt kormányfőhelyettesnek, a KDNP elnökének svédországi vadászatai miatt a korrupcióellenes Transparency International Magyarország és a K-Monitor, a lapunkban elsőként megjelent információkra hivatkozva.

Mint közleményükben írják, miniszterelnök-helyettesként Semjén Zsoltnak nem lett volna szabad, míg országgyűlési képviselőként kifejezetten tilos volt elfogadnia a sajtóhírek szerint összesen 20-25 millió forintot kitevő vadászati költségek Farkas József által történő megfizetését.

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében ugyanis a „képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot, vagy más ingyenes juttatást, amely a mindenkori képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja”.

Semjén Zsolt a saját jogszerű jövedelméből nem tudta volna állni a vadászatok költségét, a felajánlott túrák így lekötelező mértékűnek számítottak; ez pedig a közszolgálatban nem fogadható el – hívja föl a figyelmet a két szervezet.

Emellett a Transparency hozzáteszi: sajtóinformációk szerint a Farkas József érdekeltségébe tartozó vállalkozások 2010 óta több mint 530 millió forintot kitevő, az Európai Unióból származó támogatást kaptak. 

A Közbeszerzési Hatóság honlapján elérhető adatbázisból pedig az állapítható meg, hogy a szintén Farkas József érdekeltségébe tartozó Szaktudás Kiadó Ház Zrt. ugyanebben az időszakban 24 közbeszerzési pályázaton összesen 2813,9 millió forint összegű állami megrendelést nyert el.

Feltételezik a beadvány szerzői, hogy Farkas József a Magyar Nemzet által föltárt vadászatokkal hálálta meg Semjén Zsoltnak, hogy cégei ilyen jól szerepeltek a közbeszerzéseken.

Azt is kezdeményezte a Transparency, hogy az adóhatóság mellett az Országgyűlés mentelmi ügyekkel foglalkozó bizottsága is vizsgálja ki a kormányfőhelyettes vadászatiköltség-térítési ügyeit.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.