Félmillió forinttal ugrott meg a dohánykereskedelmi cég vezérigazgatójának a fizetése

Vég Márton

Vég Márton

2018. január 12., péntek 09:12, frissítve: péntek 09:20

Jól zárult a 2017. esztendő Esküdt Gábornak, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának, ugyanis a trafikkoncessziókkal foglalkozó állami cég vezetője a tavalyi utolsó negyedév óta már havi 1,95 millió forintot vihet haza – derült ki a cég internetes oldalára feltett közérdekű adatokból. Esküdt Gábor 2016 júliusában vette át a vezérigazgatói feladatokat Gyulay Zsolttól, és a béremelésig 1,4 millió forintot keresett. Tehát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó társaságnál 550 ezer forintos emelést szavaztak meg Esküdt Gábornak. Csak viszonyításképpen, a havi bruttó átlagkeresetek jelenleg 300 ezer forint körül vannak Magyarországon.

A havi 1,95 millió forintos jövedelmével Esküdt Gábor egymillió forinttal keres többet, mint elődje, aki megelégedett havi 997 ezer forinttal is. Az 550 ezer forintos béremeléssel az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-n belül is kiugróan jól keres, helyettese, Andrásik Sándorné például változatlanul 1,3 millió forintnak örülhet havonta. Feladat persze van bőven a 2016-ban veszteséggel záró állami cégnél. – A naponta beérkező adatforgalom feldolgozása, ami csaknem hatmillió adatsort jelent, kezelése, elemzése, riportok készítése szintén nem kis munka – nyilatkozta a Tobacco újságnak Esküdt Gábor, aki korábban a NAV-nál és a Nemzetgazdasági Minisztériumban is az állam szolgálatában dolgozott.

Új trafikpályázatot egyébként már 2015 áprilisa óta nem írt ki a cég, azóta csak spontán kijelöléssel ítélhet oda trafikokat a szerencséseknek. Jelenleg a 5400 koncessziós dohánybolt mellett 566 trafik működik „kijelöléses” alapon, főleg falvakban, de néhány Budapesten is. A kijelölés az ND Zrt. saját hatáskörében lezajló folyamat, csak semmire nem kötelező javaslatot kérhetnek az önkormányzatoktól a kijelölt személlyel kapcsolatban, de végül Esküdt Gábor vezérigazgató szava dönt. A kiválasztott trafikos elvileg csak ideiglenesen, az új pályázat kiírásáig árulhat cigarettát, de új pályázat 2015 óta nincs. A kijelölt 566 trafik közül pedig feltűnően sok tartozik a Coop lánchoz. Ugyanakkor a trafikosok jelentős része nem elégedett. A Magyar Dohány-kiskereskedők Szövetsége szerint a trafikok teljesítőképessége között – elsősorban az elhelyezkedés miatt – jelentős különbségek lehetnek, a működő üzletek 40-50 százaléka nehéz helyzetben van.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának fizetése még így is jócskán elmarad a nagyobb állami cégek vezetőinek fizetésétől, hiszen például a MÁV vagy a Magyar Posta vezérigazgatói ötmillió forintot kapnak havonta. Az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló népszavazási kezdeményezés pedig kudarcba fulladt: Vágó Gábor volt LMP-s képviselő tavaly július és november között 47 ezer aláírást tudott összegyűjteni a szükséges százezer helyett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.12.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.