Feltűnően olcsón jutott Kósa felesége a százmilliós céghez

2017. december 19., kedd 12:30, frissítve: kedd 16:18

Mindössze a jegyzett tőkének megfelelő összeget, hatmillió forintot fizetett Kósa Lajos tárca nélküli miniszter felesége azért a cégért, amelynek a 2016-os mérleg szerint több mint 115 millió forint a saját tőkéje – írja a Népszava a cégbírósághoz benyújtott iratok alapján. 

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyike az idén márciusban vásárolta meg a Tócó-Pece Kft.-t. A cégnyilvántartás szerint a vállalkozás főtevékenysége „üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás”, de a társaság valójában évek óta nem végzett semmilyen tevékenységet, bevétele nem volt. A mérleg szerint a saját tőkéje 115 millió forint, eszközök címén pedig szerepeltet a beszámolóban csaknem 140 millió forintot, vagyis egyáltalán nem üres.

A céget egy olyan személytől – Fiák Istvántól – vették meg, aki egy iskola-, szociális és nyugdíjas-szövetkezeteket és munkaerő-kölcsönző vállalkozásokat tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa, illetve a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja. A Hadházy Ákos, az LMP társelnöke által közölt adatok szerint közvetve kapcsolatban áll azzal az érdekkörrel is, amely 450 millió forintos állami támogatást kapott ukrán munkavállalók „foglalkoztatásának elősegítése” címén.

„A magánszemélyek magánügyleteiről nem tudok nyilatkozni, ez mindenfajta obligón (kötelezettségen – a szerk.) kívül van” – hárította el a felesége cégvásárlására vonatkozó kérdést Kósa, amikor a Hír TV kérdezte. Szerinte a családja nem közszereplő, így nem tartozik magyarázattal. „Azok a számok meg azok a tények, amelyeket Hadházy Ákos mondott, merő ostobaságok voltak. Nem is érdemes rájuk szót vesztegetni” – zárta rövidre az ezzel kapcsolatos kérdést is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Népszavának viszont a miniszter már érdemben próbált válaszolni: szerinte azért névértéken kelt el a vállalkozás, mert az eladáskor pont ugyanannyi volt a cég hitele, mint az eszközállománya. A válasz furcsasága, hogy a kft. utolsó ismert mérlegadata az eladás előtt három hónappal keletkezett, és akkor nyoma sem volt ilyen hitelállománynak, 2016 végén a Tócó-Pece Kft.-nek mindössze 24 millió forintnyi kötelezettsége volt. Biztosat csak a cég 2017-es mérlegadataiból lehetne tudni jövő tavasszal.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.