Felvételi: szombaton lesznek a középiskolák írásbeli vizsgái

MTI

2016. január 13., szerda 19:54

Szombaton tartják a középfokú iskolák felvételi eljárásának központi írásbeli vizsgáit, idén 407 intézmény szervez ilyet – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

A központi írásbeliket a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra jelentkezők számára országosan egységesen szervezik szombaton. A hivatal közleménye szerint 407 intézmény tart 512 vizsgahelyszínen írásbelit.

A 9. évfolyam írásbelijére csaknem 53 700-an jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 7200-an, míg a 8 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 5400-an vesznek majd részt.

Képességek és készségek

A vizsgaszervező intézmény köteles a központi írásbeli vizsgát mindkét tantárgyból (magyar nyelv és matematika) megtartani. Az intézmények a központi írásbeli vizsgán kívül más írásbelin való részvételt a jelentkezőktől nem követelhetnek meg. A központi írásbelihez a feladatlapokat évfolyamok szerint külön bizottságok készítik.

A magyar nyelvből és matematikából készített központi feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat a képességeket és készségeket, amelyek az eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.

A feladatlapok összeállításának szempontjai, a feladattípusok belső arányai a korábbi évekhez képest alapvetően nem változnak, így az Oktatási Hivatal (OH) honlapján megtalálható korábbi feladatsorok a vizsgázók számára eligazításul szolgálhatnak.

Nem lehet megismételni a vizsgát

Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 perces, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani. A pótló vizsgák január 21-én lesznek, ilyet azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet központi írásbeli vizsgát.

Az írásbeli eredményéről a vizsgát szervező iskola a tanév rendjében meghatározottak szerint február 4-éig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat.

Az írásbeli vizsgák után az Oktatási Hivatal honlapjáról elérhető a „KIFIR tanulmányi terület és felvételi tájékoztató kereső” program vagy az Oktatási Hivatal által kiadott „OM azonosítók és tanulmányi területek jegyzéke a középfokú iskolai felvételihez a 2016/2017. tanévre” című kiadvány alapján kell kitölteni a KIFIR felvételi lapokat, ezek postára adási határideje: február 12.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.