Felvilágosítást tartanának a bíróságok

Kulcsár Anna

2012. július 20., péntek 21:01, frissítve: péntek 21:04

Tárgyalótermi viselkedési útmutató készül ügyfelek, vádlottak, tanúk részére – jelentette be pénteken egy háttérbeszélgetésen Hilbert Edit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese. A lényegre törő ismertetőt a bíróságok épületében kifüggesztik majd, de az is elképzelhető, hogy az idézéssel együtt megküldik a címzetteknek.

Az OBH azt szeretné, ha a bíróság elé járuló személyek előre tudnák, mire számíthatnak a tárgyalóteremben. Például: mikor léphetnek be, hová kell állniuk, mikor ülhetnek le, milyen okiratot kell felmutatniuk, milyen tájékoztatást várhatnak el az igazságszolgáltatástól. Az elnökhelyettes szerint a rövid iromány segíthetne eloszlatni azt a misztikumot, amely a bíróság tevékenységét most körülveszi, egyúttal gördülékenyebbé tehetné a jogászok munkáját, hiszen a tájékozott ügyféllel könnyebb kapcsolatot teremteni.

Kiderült: a bíráknak most küldik ki véleményezésre az útmutató szövegét, mert őket is szeretnék bevonni az új szokásrend kialakításába. Emellett arra készülnek, hogy a bíróság honlapján közzéteszik azokat a kérdéseket és válaszokat, amelyek a büntető-, a családi, a munkaügyi, a cégjogi és más ügyekben a leggyakrabban felvetődnek. A világhálón tájékoztatják például az érdeklődőket arról, hogy személyesen nem beszélhetnek az ügyükben a bíróval, ezt csak a bíróság címére küldött beadványban vagy a tárgyaláson tehetik meg. A beadványaikról viszont a másik fél is mindenkor értesül. Senkinek sem lehet olyan titka, amelyet csak a bíróval oszt meg.

Az OBH azt tervezi, hogy részt vesz a Sziget Fesztiválon. Az úgynevezett Sziget-bíróságon a fiatalok – hasonlókorú jogászok segítségével – megpróbálhatnak eligazodni a jogi útvesztőkben, különösen a munkaügyekről s a szerzői jogokról szerezhetnek információt. Kiderülhet számukra, mikor és hogyan lehet CD-ről jogszerűen másolatot készíteni, mi vár azokra, akik például 500 forintért árulják a legújabb filmeket. A látogatók megismerhetik a kábítószer-használat és a családon belüli erőszak jogi következményeit is.

Hilbert Edit úgy vélte: a jogi felvilágosítás elősegítené a bírósági döntések megértését, a bíróság munkájának jobb megismerését. Az OBH ezért tárgyalásokat kezdeményezett Hoffmann Rózsa államtitkárral, és azt javasolja, hogy a középiskolákban vezessék be a kötelező jogismereti oktatást. Előnyös lenne, ha a diákok tanulmányozhatnák az alaptörvényt és a fontosabb kódexeket.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.