Fidesz: Az EU elcserélte a briteket a migránsokért

MTI

2016. június 24., péntek 14:25, frissítve: péntek 14:30

A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos az Európai Unió elégtelen bevándorláspolitikáját tartja a brit EU-népszavazáson született kilépési döntés legfőbb kiváltó okának.

A frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, minden népnek joga van eldönteni, milyen politikai közösséghez akar tartozni. Ezért a britek döntését – vagyis hogy a csütörtöki referendumon a többség az EU-ból kilépést támogatta – a Fidesz-frakció tiszteletben tartja – közölte.

Szerinte a brit népszavazás kampányában a legtöbb vita az EU migrációs politikájáról folyt. Az angolok úgy látják, az EU nem biztosítja a védelmüket, Brüsszel képtelen megvédeni saját polgárait – mondta Kósa Lajos, aki szerint ez volt a legfontosabb ok, amiért a britek többsége a kilépés mellett döntött.

„Az nem fog menni, hogy miközben az európai szociálliberális elit bevándorláspárti, az európai választópolgárok döntő többsége nem az” – fogalmazott, hangsúlyozva: Magyarország egy erős Európában érdekelt, amely megvédi a polgárait, figyel a véleményükre.

A politikus arra is felhívta a figyelmet: a magyar kormánynak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Angliában dolgozó magyarokat semmilyen joghátrány ne érje.

Néhány millió migránsért 64 millió állampolgár

„Szomorúan állapítjuk meg, hogy valószínűleg annak az embernek volt igaza, aki azt a bonmot-t fogalmazta meg, hogy Európa néhány millió migráns kedvéért elveszített 64 millió állampolgárt és Európa második legerősebb gazdaságát” – mondta a frakcióvezető.

Arra a felvetésre, hogy a magyarországi ellenzék szerint a kormánynak vissza kellene vonnia a kvótareferendumot, Kósa Lajos úgy reagált: ez egy téves álláspont, de teljes mértékben alátámasztja azt a kormánypárti vélekedést, hogy az ellenzék a bevándorlásban érdekelt. A kvótareferendum fontos lépés annak érdekében, hogy a magyarok úgy érezzék, az EU nem egy barátságtalan otthon, ahol brüsszeli bürokraták döntése alapján bármely tagállamban bármit meg lehet tenni – jegyezte meg.

A politikus kérdésre azt is egyértelművé tette, hogy a Fidesz-frakció elkötelezett egy erős EU mellett, ezen nem változtat a brit álláspont sem. Hangsúlyozta továbbá, hogy a munkaerő EU-n belüli szabad áramlása – amelyet nem lehet összekeverni az unión kívülről érkező migrációs nyomással – alapvető európai érték, a Fidesz mindig is ennek pártján volt, és ez ezután is így lesz.

A péntekre összehívott, de határozatképtelenség miatt elmaradt nemzetbiztonsági bizottsági üléssel kapcsolatban Kósa Lajos kérdésre válaszolva azt mondta: a kormánypárti képviselők azért maradtak távol, mert szerintük az ülés a szocialisták pártelnök-választási kampányának lett volna a része, ahhoz pedig a kormánypártiaknak nem kell asszisztálniuk.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.