Fideszes a Lombard mellett

Megrohanták a pénzintézeteket a devizahiteles elszámolások miatt

Horváth Csaba László

Horváth Csaba László

2015. május 5., kedd 06:00, frissítve: kedd 13:21

A Fidesz Csongrád megyei 1. számú választókerületi elnökének ügyvédi irodája képviseli a Lombard Lízing Zrt.-t egy autóhiteles perben – értesült lapunk. A pénzintézet nevében azt szeretnék elérni, hogy az adós ne minősüljön fogyasztónak, így ne kelljen elszámolni vele. A Fidesz és az MNB hivatalos álláspontja azonban az, hogy a hitelszerződések fogyasztói jellegét utólag nem lehet felülvizsgálni. Bohács Zsolt közölte, ő már nem politizál, ezt viszont egyik párttársa cáfolta.

Bohács Zsoltnak, a Fidesz 2010 és 2014 közti országgyűlési és önkormányzati képviselőjének ügyvédi irodája látja el a Lombard Lízing Zrt. képviseletét egy devizahiteles adóssal szembeni perben – tudta meg a Magyar Nemzet. A bíróságon a szegedi székhelyű pénzintézet azt szeretné elérni, hogy az adós ne minősüljön fogyasztónak, s így vele szemben a Lombardot ne terhelje az elszámolási kötelezettség. A pénzintézet álláspontja ugyanis, hogy bár az adós magánszemélyként vette fel a hitelt személygépkocsija megvásárlásához, munkaköréből fakadóan nem állapítható meg, hogy nem üzletkötői munkájához használta. Ezért szerintük ez az adós nem tekinthető fogyasztónak, azaz nem is jár neki vissza pénz.

A Lombard ügyfele értetlenül áll az eljárás előtt. Kérdésünkre elmondta, több mint nyolc éven át fizette hitelét, és a felvett 3,5 millió forint kölcsön után már több mint ötmilliót visszafizetett, de további 2,5 milliót követelnek tőle. Hangsúlyozta, magánszemélyként vette fel a kölcsönt, az autót pedig hétköznapi használatra vette, bár munkába is azzal járt. Ez utóbbit – az adós állítása szerint – kifogásolta is a Lombard, mondván, nem magánhasználatra, hanem közvetve pénzkeresésre, tehát kereskedelmi céllal használta az autót. A hitelszerződés megkötésekor azonban senki nem hívta fel a figyelmét arra, hogy mire használhatja a gépkocsit. Hozzátette: munkája során vállalati autót használt, így a Lombard érvelése nem is lehet helytálló.

Az ügy pikantériája, hogy a hitelszerződések fogyasztói minősítéséről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is egyértelműen állást foglalt korábban az adósok mellett. Kiderült ugyanis, hogy a pénzintézet azokat az ügyfeleit, akik kishaszongépjárművet vagy platós terepjárót vásároltak hitelre, nem tekinti fogyasztónak, vagyis nem is akar elszámolni velük. Érvelésük szerint ugyanis a gépjárművek jellegéből fakadóan nem fogyasztási célt szolgálnak.

Az eset után Rogán Antal teljes körű vizsgálat megindítására kérte a jegybankot, s közölte, hogy a jogszabály egyértelmű: a Lombard Lízingnek és minden más cégnek is el kell számolnia minden olyan autóhitelessel, aki magánszemélyként vette fel a hitelét. Hozzátette, „ebben nincs mérlegelési lehetőség”. Az MNB közleményben hangsúlyozta, hogy az elszámolással érintett fogyasztói kölcsönszerződés fogyasztói jellege utólag nem vizsgálható felül. Azaz a Lombard nem teheti meg, hogy utólag változtasson adósai minősítésén.

Megkerestük Bohács Zsoltot, akinek az ügyvédi irodája képviseli az ügyben a Lombardot. Kérdésünkre az előző ciklus fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselője azt állította, már nem foglalkozik aktív politizálással. Mint mondta, semmilyen szinten nem érintett a politikában. Ehhez képest a szegedi Fidesz elnökétől megtudtuk, hogy jelenleg is Bohács a nagyobbik kormánypárt választókerületi elnöke Csongrád megyében.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bohács a pert nem kommentálta, viszont általánosságban elmondta, a bíróság feladata megállapítani, hogy egy adós fogyasztónak minősül-e, vagy sem. Kiemelte, ezért vannak a független bíróságok, azok döntései az iránymutatók mindenki számára. A 2002 óta fideszes politikus tehát nem osztja pártja meglehetősen határozott álláspontját. Az ügyben kerestük a Fidesz-frakció sajtóosztályát, ám lapzártánkig nem tudtuk elérni őket.

Az adós jogi képviselője egyébként a jegybankhoz fordult panasszal, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) is megkereste. Kérdéseinkkel kerestük az MNB-t és a NAIH-ot is, hogy vizsgálják-e az adós bejelentését, illetve mi várható ügyében, ám tegnap nem kaptunk válaszokat.
Bihari Krisztina lapunknak azt mondta, amíg nem szabályozzák jogszabályban az elszámolás folyamatát és a fogyasztók minősítését, addig a pénzintézetek meg fognak próbálni kibújni az elszámolás alól.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.