Finomítják a kampány szabályozását

Katona–Szilágyi

2013. november 22., péntek 05:15

Zárószavazás előtti módosító javaslattal oszlatnák el a kormánypártok az új kampányfinanszírozási szabályokkal kapcsolatban felvetett aggályokat – tudta meg a Magyar Nemzet. Baloldali kötődésű civilek amiatt fogalmaztak meg kritikát, hogy egy zárószavazásra váró javaslat szerint az egyéni jelöltek lemondhatnának a nekik járó egymillió forintos állami támogatásról az őket jelölő pártok javára. Mivel ebben az esetben nem kincstári kártyán járna a támogatás, hanem közvetlenül a pártnak folyósítanák, a Political Capital és a Transparency International szerint lehetőség van visszaélésekre, például fiktív számlákkal.

A lap munkatársát fideszes források arról tájékoztatták, hogy az újabb módosítás után az egyéni jelöltek továbbra is lemondhatnának az egymilliós támogatásról, viszont azt a párt nem készpénzben, hanem kincstári kártyán kapná. Úgy tudják, hogy ezt a javaslatot a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokhoz nyújtják be, amelyekről már jövő hétfőn megtarthatja az Országgyűlés a zárószavazást.

A jövő évi büdzsét megalapozó szabályozások elfogadásával egy másik ponton is módosul a kampányfinanszírozás, mégpedig kizárja az állami támogatással, konkrétan az egyéni jelöltek visszaléptetésével való trükközést. Ennek lényege az, ha egy párt bejelenti, ám mégsem indítja el a választásokon jelöltjeit, akkor az utánuk kapott összes pénzt vissza kell fizetnie, ráadásul a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt mértékben. A Magyar Nemzet elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy az eredeti szabályok szerint lehetőség van az állami támogatással a trükközésre, ha egy párt az utolsó pillanatban – miután már megkapta az utánuk járó kampányfinanszírozást – visszalépteti a jelöltjeit. Ez leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót érintheti. A volt miniszterelnök többször utalt egy hasonló forgatókönyv alapján  megszülető baloldali összefogásra.

(A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.)

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.