Finomítják a kampány szabályozását

Katona–Szilágyi

2013. november 22., péntek 05:15

Zárószavazás előtti módosító javaslattal oszlatnák el a kormánypártok az új kampányfinanszírozási szabályokkal kapcsolatban felvetett aggályokat – tudta meg a Magyar Nemzet. Baloldali kötődésű civilek amiatt fogalmaztak meg kritikát, hogy egy zárószavazásra váró javaslat szerint az egyéni jelöltek lemondhatnának a nekik járó egymillió forintos állami támogatásról az őket jelölő pártok javára. Mivel ebben az esetben nem kincstári kártyán járna a támogatás, hanem közvetlenül a pártnak folyósítanák, a Political Capital és a Transparency International szerint lehetőség van visszaélésekre, például fiktív számlákkal.

A lap munkatársát fideszes források arról tájékoztatták, hogy az újabb módosítás után az egyéni jelöltek továbbra is lemondhatnának az egymilliós támogatásról, viszont azt a párt nem készpénzben, hanem kincstári kártyán kapná. Úgy tudják, hogy ezt a javaslatot a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokhoz nyújtják be, amelyekről már jövő hétfőn megtarthatja az Országgyűlés a zárószavazást.

A jövő évi büdzsét megalapozó szabályozások elfogadásával egy másik ponton is módosul a kampányfinanszírozás, mégpedig kizárja az állami támogatással, konkrétan az egyéni jelöltek visszaléptetésével való trükközést. Ennek lényege az, ha egy párt bejelenti, ám mégsem indítja el a választásokon jelöltjeit, akkor az utánuk kapott összes pénzt vissza kell fizetnie, ráadásul a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt mértékben. A Magyar Nemzet elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy az eredeti szabályok szerint lehetőség van az állami támogatással a trükközésre, ha egy párt az utolsó pillanatban – miután már megkapta az utánuk járó kampányfinanszírozást – visszalépteti a jelöltjeit. Ez leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót érintheti. A volt miniszterelnök többször utalt egy hasonló forgatókönyv alapján  megszülető baloldali összefogásra.

(A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.)

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.