Finomítják a kampány szabályozását

2013. november 22., péntek 05:15

Zárószavazás előtti módosító javaslattal oszlatnák el a kormánypártok az új kampányfinanszírozási szabályokkal kapcsolatban felvetett aggályokat – tudta meg a Magyar Nemzet. Baloldali kötődésű civilek amiatt fogalmaztak meg kritikát, hogy egy zárószavazásra váró javaslat szerint az egyéni jelöltek lemondhatnának a nekik járó egymillió forintos állami támogatásról az őket jelölő pártok javára. Mivel ebben az esetben nem kincstári kártyán járna a támogatás, hanem közvetlenül a pártnak folyósítanák, a Political Capital és a Transparency International szerint lehetőség van visszaélésekre, például fiktív számlákkal.

A lap munkatársát fideszes források arról tájékoztatták, hogy az újabb módosítás után az egyéni jelöltek továbbra is lemondhatnának az egymilliós támogatásról, viszont azt a párt nem készpénzben, hanem kincstári kártyán kapná. Úgy tudják, hogy ezt a javaslatot a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokhoz nyújtják be, amelyekről már jövő hétfőn megtarthatja az Országgyűlés a zárószavazást.

A jövő évi büdzsét megalapozó szabályozások elfogadásával egy másik ponton is módosul a kampányfinanszírozás, mégpedig kizárja az állami támogatással, konkrétan az egyéni jelöltek visszaléptetésével való trükközést. Ennek lényege az, ha egy párt bejelenti, ám mégsem indítja el a választásokon jelöltjeit, akkor az utánuk kapott összes pénzt vissza kell fizetnie, ráadásul a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt mértékben. A Magyar Nemzet elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy az eredeti szabályok szerint lehetőség van az állami támogatással a trükközésre, ha egy párt az utolsó pillanatban – miután már megkapta az utánuk járó kampányfinanszírozást – visszalépteti a jelöltjeit. Ez leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót érintheti. A volt miniszterelnök többször utalt egy hasonló forgatókönyv alapján  megszülető baloldali összefogásra.

(A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.)

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.