Fodor Gábor: Bizalmi szavazás lesz a Liberálisok vezető testületéről

MTI

2018. április 9., hétfő 14:53, frissítve: hétfő 15:14

A Magyar Liberális Párt vezető testülete bizalmi szavazást kér magával kapcsolatban a tagságtól, mert bár a párt minimális célkitűzése, úgy látszik, sikerült, a választási eredmény összességében nem ad okot az elégedettségre – közölte Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Fodor Gábor örült a magas részvételi aránynak, és megköszönte a választópolgároknak, hogy részt vettek a szavazáson. „Akármilyen eredmény születik is, egy demokratának mindig tudnia kell, hogy az eredmény akkor jó, ha széles körű felhatalmazás áll mögötte” – fogalmazott.

A pártelnök szerint nem örülnek a kétharmados Fidesz-győzelemnek, hiszen az ellenzéki sikerért harcoltak, de a gratuláció kijár a győztesnek. Demokrataként nem tartja jónak azt, hogy immár többedszer kétharmados felhatalmazással bír egy kormány a parlamentben, mert akármilyen egy párt politikai teljesítménye, nem tesz jót, ha nincs kontroll felette – hangsúlyozta.

Az eredményt úgy értékelte: remélik és bíznak abban, hogy Bősz Anett a Liberálisok képviseletében az MSZP–Párbeszéd listájáról bejut az Országgyűlésbe. Ez volt a párt minimális célkitűzése, és úgy látják, hogy el tudják érni – tette hozzá. A Magyar Liberális Párt vezető testülete ugyanakkor bizalmi szavazást kér magával kapcsolatban a tagságtól, mert összességében nem ad okot az elégedettségre a változás szövetségének eredménye.

A Liberálisok fő célja a jövőben is az, hogy minél inkább megteremtsék a liberális értékrendnek, a szabadságközpontú, piacgazdaságra építő, jogállami normákat komolyan vevő politizálásnak a bázisát Magyarországon – hangsúlyozta. A pártelnök kritikát fogalmazott meg a választások lebonyolításával kapcsolatban, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes szavazókörökben több kilométeres sorok alakultak ki.

Fodor Gábor kérdésre válaszolva kifejtette: jóval szélesebb körű ellenzéki együttműködésre lett volna szükség. A Liberálisok kezdettől fogva azt mondták, hogy közös miniszterelnök-jelöltre, közös képviselőjelöltekre és közös listára van szükség ahhoz, hogy ebben a választójogi rendszerben elérjék a lehető legjobb eredményt – mondta. Megjegyezte: a liberális párt azok közé tartozik, amelyek a legtöbb áldozatot hozták azért, hogy az együttműködés létrejöjjön. Nem hibáztat senkit az önálló indulásért, de ha a cél az volt, hogy ne legyen kétharmad, akkor fontosabb szempont kellett volna hogy legyen az összefogás, mint az önös pártérdek – szögezte le.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.