Koszorús Ferenc zsidók százezreit mentette meg

2014. július 4., péntek 12:21

„A soá is elfoglalta méltó helyét történelmünkben legnagyobb nemzeti tragédiáink között, miénk a szégyene, a vesztesége és a gyásza is” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes emléktáblájának koszorúzási ünnepségén Budapesten, a Dohány utcában.

Mint kiemelte, egy ludovikás tiszt emlékének szól a tisztelgés, aki hivatásának példaképe volt. Minden időben, sokat kockáztatva is, megtette kötelességét – hangzott el. Koszorús Ferenc hetven évvel ezelőtt Baky László és Endre László államtitkárok csendőrei ellen fellépett, s ezzel kikényszerítette a mintegy 280 ezer magyar zsidó deportálásának leállítását. „Hőstette után azokra is emlékezünk, akik neki köszönhetően rengeteg szenvedés után megmenekültek, és folytathatták életüket, s azokra is, akiket nem tudott megmenteni” – mondta Hende Csaba.

„Ez az ország mindenkié, aki velünk él”

A tárcavezető kiemelte: amikor a múltra tekintünk, a jövőre is tekintettel kell lennünk. „A mi feladatunk és küldetésünk, hogy megnyerjük a 21. századot. Újra és újra nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ez az ország mindenkié, aki velünk él. Mindenkié, akinek a munkájából felépült, aki hajlandó érte dolgozni és ha kell meg, is harcolni érte.”

Csütörtök este Hende Csaba díszvacsorát rendezett, ahol Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredesnek Hazáért érdemjelet adományozott, amelyet a fia, ifjabb Koszorús Ferenc vett át.

Közös főhajtás

Pénteken a Dohány utcában található emléktáblánál tartott ünnepélyes koszorúzáson részt vett mások mellett Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökei: Simon Miklós (Fidesz–KDNP) és Harangozó Tamás Attila (MSZP), Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Réthelyi Miklós, volt nemzetierőforrás-miniszter.

Ilyen csak Magyarországon történt

Koszorús Ferenc a Budapesten és körzetében állomásozó első magyar páncéloshadosztály ezredese volt. Tudomására jutott, hogy Baky László államtitkár, aki a hadsereg kivételével az összes biztonsági erő parancsnoka volt, államcsínyre készül, hogy olyan rendőrkormányt juttasson hatalomra, amely közreműködött volna a magyarországi zsidók deportálásában.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Gestapo segítségével Baky László több zászlóaljnyi hozzá hűséges csendőrzászlóaljat állított fel. Koszorús Ferenc ezredes ellenállást kezdeményezett. 1944. július 5-én éjjel kiadta a parancsot az első páncélos hadosztályegységeinek, hogy foglaljanak el állásokat Budapest stratégiai pontjain, lezárva a városba vezető összes utat. 1944. július 7-én Baky László kapitulált, és kivonta erőit. Koszorús Ferenc fellépése az egyetlen olyan ismert eset, amikor egy tengelyhatalom katonai erőt alkalmazott azért, hogy zsidók deportálását akadályozza meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.