Fókuszban az innovatív kommunikációs technológiák

Hétfőn lesz a szellemi tulajdon világnapja

2010. április 22., csütörtök 07:00

Április 26-án, hétfőn ünnepeljük a szellemi tulajdon világnapját. A világ szabadalmi hivatalai ezen a napon arra próbálják felhívni az emberek figyelmét, hogy a szerzői jogok és a találmányok hasznosításához kapcsolódó szabadalmi jogok rendszere nélkül rengeteg használati tárggyal, technológiai eljárással és művészeti alkotással lenne szegényebb az emberiség. A Magyar Szabadalmi Hivatal csütörtökön tartja díjátadó ünnepségét.
A Szellemi Tulajdon Világszervezete (angol rövidítése: WIPO) az ENSZ szakosított szervezeteként tíz évvel ezelőtt határozott úgy, hogy április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává nyilvánítja. Az áprilisi dátumra a világszervezet alapítására emlékezve esett a választásuk. A világnap célja az emberek figyelmének felkeltése volt a szellemi tulajdon védelme iránt. Mint a szervezet honlapján olvasható, bár sokan tudnak a szerzői jogok létezéséről, kevesen gondolják úgy, hogy e jogszabályok bármilyen módon is hatással lennének az ő életükre. A legtöbb ember a zenei albumok, filmek illegális másolása és terjesztése kapcsán találkozik a szellemi tulajdon fogalmával, de a szemükben e jogok semmire sem jók, csak arra, hogy az arctalan multinacionális vállalatokat gazdagítsák. A WIPO a világnappal azt kívánja tudatosítani az emberekben, hogy szinte minden használati tárgy, közlekedési eszköz, orvosi műszer az emberi találékonyságnak és a feltalálók szellemi teljesítményének köszönheti létét. Ha nem ismerjük el a feltalálók, alkotók jogát arra, hogy találmányaik, műveik hasznából részesülhessenek, azzal megakadályozzuk a jövő feltalálóit, művészeit, kutatóit abban, hogy leleményességüket a közjó érdekében kamatoztassák.

Az idei, tizedik világnapon a WIPO az innovatív kommunikációs technológiákat és a világ lakói közötti összeköttetéseket állította fókuszba. Mint azt Francis Gurry, a WIPO főigazgatója írja világnapi köszöntőjében, alig néhány évtizeddel ezelőtt a világ nagy része ismeretlen volt a földön lakó emberek többsége számára. Az utazás drága és nehézkes volt, sok helyütt még telefon sem működött. A szabadalmak rendszere és a szellemi tulajdon hatékony védelme azonban olyan termékeny közeget biztosított az emberi innováció számára, amely néhány év alatt átalakította a világ lakói közötti kapcsolatokat. Ma már semmi meglepő nincs abban, ha valaki egy tokiói parkban egy laptoppal az ölében videotelefonál a budapesti rokonaival, miközben egy jamaicai rádió reggae zenéjét hallgatja.

„Az innovatív technológiák valóban globális társadalmat hoztak létre, a szellemi tulajdonjogok rendszere pedig része ennek az összekötő folyamatnak. Elősegíti az információ megosztását, például a WIPO ingyenes adatbankjában tárolt technológiai tudás formájában. Keretet biztosít az új fejlesztések kereskedelméhez és elterjesztéséhez. Ösztönöz az innovációra és a versengésre. Elősegíti a világméretű kihívások, így az éghajlatváltozás és az energiakrízis elleni küzdelmet a feltalálók és az ipari szereplők közötti együttműködés kialakítása révén” – írja Francis Gurry.

A WIPO tagszervezetei szerte a világban rendezvényeket szerveznek a világnap alkalmából. A Magyar Szabadalmi Hivatal ma 15 órától rendezi világnapi ünnepségét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriumában. Az ünnepségen fellép Dresch Mihály és Lukács Miklós, valamint részleteket vetítenek az Új színterek az alkotásban című filmből.

Magyar sajátosság, hogy a szabadalmi hivatal a világnapi ünnepséghez kapcsolódva Millenniumi Díjakat ad át a legkiemelkedőbb magyar alkotóműhelyeknek. Idén a Magyar Mérnöki Kamara, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Új Irány építészeti, design, film és animációs alkotócsoport, valamint két nagy múltú intézmény, a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar interdiszciplináris doktori iskolája (együtt a tulajdonukban lévő, tapintásérzékelési technológiákat fejlesztő TactoLogic vállalkozással) részesül az elismerésben.

(Interjú Bendzsel Miklóssal, a szabadalmi hivatal elnökével a Magyar Nemzet szombati Magazin mellékletében.)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.