Fölényesen vezet a Fidesz, messze kullog az MSZP

KA

2012. június 15., péntek 16:32, frissítve: péntek 16:57

Az aktív szavazók 48 százaléka támogatja a Fidesz–KDNP–t, míg az MSZP csupán 24 százalékon áll – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésében. Azt is megállapították, hogy az ellenzéki pártok továbbra sem tudták bevallott szimpatizánsaikkal beérni korábbi maximális támogatottságukat.
Továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb párt, mivel a biztos szavazók között 35, míg az MSZP 31 százalékon áll – szerepelt az Ipsos június elején készített felméréséből. A közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a szocialisták és az LMP a 2010-es választások óta nem álltak olyan jól, mint most.

A kormányzati ciklus félidejét elhagyva a teljes felnőtt magyar lakosság 57 százaléka szimpatizál bevallottan a politikai pártokkal, de a pártpreferenciával rendelkezők nagyjából 4,5 milliós táborának fele továbbra is a kormánypártokat támogatja – derült ki a Nézőpont Intézet 2012. június 4–8. között készített közvélemény-kutatásából. Az előző felmérés óta eltelt idő tanulságai alapján a Fidesz–KDNP 3 százalékpontos csökkenésével elérte támogatottságának eddigi mélypontját (28 százalék), míg az ellenzéki pártok továbbra sem tudták bevallott szimpatizánsaikkal beérni korábbi maximális támogatottságukat.

A Magyar Szocialista Pártot legutóbb 2011 októberében a magyarok 17 százaléka jelölte kedvenc pártjának, ma az összes megkérdezett 12 százaléka támogatja őket. A Jobbik a 2012. február végén készült kutatásban az elmúlt két évük legmagasabb szintjén, 13 százalékon állt, most vasárnap azonban tízből mindössze egy ember szavazna a radikálisokra. A Lehet Más a Politika eddigi legjobb eredménye a 2011 júniusában mért 9 százalék volt, mára azonban a parlamenti bejutási küszöb szintjén rögzült párt.

58 százalék szavazna

A közvélemény-kutatási eredmények értelmezésével kapcsolatban fontos tanulság, hogy a teljes népességen belül mérhető pártszimpátia önmagában nem elégséges a választási eredmény előrejelzéséhez: a választásra jogosultak fele ugyanis éles választási szituációkban sem él választójogával (jelenleg 58 százalék ígérte biztosra most vasárnapi választási részvételét). Az aktív szavazók 48 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 24 százaléka az MSZP-re, 17 százaléka a Jobbikra, 7 százaléka az LMP-re voksolna.

A mostani kormányról van a legjobb véleménye az embereknek a korábbi Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kabinettel összehasonlítva – derült ki a Századvég csütörtöki felméréséből. A devizahitelesek megsegítése és az államadósság csökkentése terén elért eredményekkel a legelégedettebbek a megkérdezettek.

Orbán Viktor vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát, míg a Fidesz–KDNP rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal – derült ki az Iránytű Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet még a múlt héten publikáltak. A kormánypártok a Nyugat-Dunántúlon a legerősebbek, az MSZP a Közép-Dunántúlon, míg a Jobbik Észak-Magyarországon rendelkezik a legnagyobb táborral.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.