Folytatódik a béremelés az egészségügyben

2012. augusztus 29., szerda 17:50, frissítve: csütörtök 18:54

Az egészségügyben végrehajtott béremelésnek jövőre lesz folytatása – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán Szombathelyen a Markusovszky Kórházban, ahol egy új CT-készüléket adott át.

Az államtitkár azt mondta, bízik benne, hogy a béremelés beindítása – amelynek jövőre lesz folytatása – olyan üzenet, hogy a nehéz helyzetben lévő egészségügyi dolgozók érzik, ki kell tartaniuk, mert a társadalomnak nagy szüksége van rájuk. Hozzáfűzte: az, hogy jobb infrastrukturális körülmények között és jobb eszközökkel tudnak a betegeken segíteni, szintén erősíti az orvosokban, a szakdolgozókban, a betegágyak mellett tevékenykedőkben a küldetéstudatot.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a szaktárca vezetői ezekben a napokban országjáró körúton vannak, a struktúraváltó projekthez gyűjtenek információkat. Szavai szerint az ellátórendszer újraszervezése már elkezdődött, most azt vizsgálják, hogyan érintik a változások például a Markusovszky Kórházat, hogyan teljesülnek az intézmény szakmai ambíciói, megvalósulhat-e a szükségesnek tartott munkamegosztás.

Az egészségügyi béremelés, amely 2012. augusztus elsején lépett életbe, 86 ezer embert érint. Ebből 16 520-an dolgoznak a járó- és fekvőbeteg-ellátásban, 67 ezren szakdolgozóként, de idetartozik 1380 biológus, gyógyszerész, kémikus is. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke üdvözölte, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozók bérét is emelik a jövőben. Papp Magor szerint az egészségügyi dolgozók bérrendezése paradigmaváltás kezdetét jelentheti .

Az Országgyűlés június 18-án fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését.

Természetesnek nevezte, hogy a megyei kórház tölti be a központi szerepet, szervezi, koordinálja a megye ellátását, segíti a továbbképzést. Ez most jogilag és a betegutak tekintetében is a helyére kerül, elismertté válik – mondta.

Az országban a legkorszerűbb az új CT-készülék

Az új komputertomográf (CT) készülékről Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház vezérigazgatója elmondta, a több mint 300 millió forint értékű képalkotó diagnosztikai berendezés jelenleg a legkorszerűbb az országban, hasonló egyelőre csak Budapesten és Kaposváron van. Az új CT egy másodperc alatt 256 felvételt tud készíteni a vizsgált szervről, az orvosok pedig „szeletről szeletre” haladva gyűjthetnek információt diagnózisuk felállításához. Segítséget nyújthat a berendezés például a szívinfarktus megelőzésében.

A szívgyógyászatban az új CT remekül kiegészíti a szívkatéteres laboratóriumot, ahol szintén számítógép segítségével már beavatkozásokat, például az elzáródott koszorúerek kinyitását vagy tágítását is el tudják végezni – sorolta.

A fejlődés útján

Összesen 1269 intézmény és egyéb szervezet egészségügyi célú fejlesztési programja valósult meg az Új Széchenyi Terv révén uniós támogatással – jelentette be augusztus 24-én Szócska Miklós Szegeden. A betegellátás színvonalát és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit javító fejlesztésekhez nyújtott támogatások összege megközelíti a 60 milliárd forintot.

Hamarosan felállhat a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői hálózat, amely az egészségügyi tevékenység minőségének értékeléséért, fejlesztéséért és a betegbiztonság szempontjainak érvényesítéséért felel majd. A nyugat-európai törekvésekkel összhangban van a kormány által indított Semmelweis-terv, amely a betegségek megelőzését helyezte középpontba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.