Folytatódik a kirúgási hullám az Origónál

MNO

2017. március 2., csütörtök 12:57, frissítve: csütörtök 16:40

Folytatódott a váratlanul induló kirúgási hullám az Origónál: csütörtökön elküldték a hírturnusvezetőt, egy hírszerkesztőt és a gazdasági rovat korábbi vezetőjét is – az ok ezúttal is létszámleépítés volt, akárcsak a szerdán elbocsátott munkatársak esetében. A távozó origósok egy hónapos felmondási időt kaptak, a munkavégzés alól viszont azonnal felmentették őket.

Sajnálkozó hr-esek

Mint az MNO elsőként megírta, március elsején három origós munkatársat és a portálhoz tartozó Unikornis magazin egyik újságíróját is kirúgták a kormányközeli portáltól. Úgy tudjuk, az elbocsátás tényét egyik esetben sem az Origo vezetői – Gábor László hírfőszerkesztő vagy György Bence tartalomigazgató – jelentették be, az elküldött munkatársakat két sajnálkozó hr-es és egy jogász fogadta a hírrel.

Bár több kirúgott újságírónak is gazdasági okokkal magyarázták a döntést, ennek némileg ellentmond, hogy a napokban már több álláskeresőt is behívtak.

(Le)épül, szépül

Az újabb kirúgásokkal egy időben a TV2 Mokka című műsorának stábja is látogatást tett az Origóban: az összeállításban Lantos Gábor, a sportrovat vezetője beszél arról, hogyan korszerűsítették a szervezetet, a háttérben pedig a szinte teljesen üres szerkesztőség látható, illetve egy fekete pólós munkatárs, aki információink szerint szintén ekkor tudta meg, mennie kell.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A sorozatos elbocsátás ugyanakkor nem teljesen előzmény nélküli: a portáltól az elmúlt másfél évben is több olyan munkatárs távozott – vagy éppen elküldték őket –, aki nem értett egyet az Origo tavaly óta tapasztalható irányváltásával. Idén februárban három újságíró és szerkesztő mondott fel a gazdasági és a hírrovatban, egy szerződéses munkatársat pedig kirúgtak.

Nem kell a vita

Információink szerint az Origóban csütörtökön rendkívüli értekezleten jelentették be, hogy lezárták az elbocsátások folyamatát – az érv ezúttal is létszámleépítés volt, de az is elhangzott, hogy a vezetőség a jövőben olyanokkal szeretne együtt dolgozni, akik teátrális viták helyett „együttműködnek a csapattal”.

A MÚOSZ is figyelmeztet

A kirúgások hírére közleményben reagált a Magyar Újságírók Szövetsége is: a MÚOSZ állásfoglalásában a médiatörvényre hivatkozva hangsúlyozza, a létszámleépítés csak akkor jogos és elfogadható érv, ha a a szerkesztőség statisztikai létszáma a vizsgált időszakban ténylegesen csökken. „Hogy így van-e, azt külső szemlélő nem tudja megállapítani, azt viszont tudjuk, hogy az Origo a közelmúltban is vett fel új munkatársakat, ami látszólag ellentmond a leépítési szándéknak” – írja a szövetség. 

A felvetett problémát viszont elkerülheti az Origo vezetése, ha külsős munkatársakat vesznek fel a kirúgott újságírók helyére, ez ugyanis jogi értelemben kiszervezésnek minősül.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.