Fordított Robin Hood: 80 milliárdos adókedvezmény a multicégeknek

karon

2017. augusztus 14., hétfő 18:07, frissítve: kedd 07:05

Az LMP kiperelte az egyedi adókedvezmények listáját, és az alapján azt mondja, Orbán Viktor lódít, amikor a multik elleni harcról beszél. Meglepő helyről kapott ezért támadást.

Háromévnyi pereskedés után a Kúria döntése nyomán jutott hozzá az LMP társelnöke, Szél Bernadett a Magyarországon működő multinacionális cégeknek adott egyedi adókedvezmények listájához – illetve annak csak egy részéhez, hiszen a bírósági döntés értelmében a 2012 júliusa és 2014 augusztusa között stratégiai partnereknek nyújtott társaságiadó-kedvezmények adatait kapta meg, vagyis azokon kívül még lehetnek más cégek és más kedvezmények is.

Az öt multicég az adatok alapján összesen 80 milliárd forintnyi adókedvezményt kapott a nagyjából kétéves időszakban a társasági adóból.

  • A legtöbbet, a teljes összeg felét, csaknem 40 milliárd forintot az Audi Hungária Motor Kft. élvezhette (ma már Audi Hungária Zrt.). Ennek jogcíme a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint az, hogy a cég 3 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre.
  • A második helyen a Hankook Tire Magyarország Kft. áll több mint 17 milliárd forinttal. A gumigyár szintén beruházásra hivatkozva kapott adókedvezményt.
  • Környezetvédelmi beruházásra hivatkozva kapott 8,87 milliárd forintos adókedvezményt a dunaújvárosi Hamburger Hungária Erőmű Kft.
  • Jelentős beruházásra hivatkozva kapott 6,6 milliárd forintos társaságiadó-kedvezményt a szintén gumigyártó Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.
  • Az autóipari beszállító ZF Lenksysteme Hungária Kft. 6,3 milliárdos adókedvezményt kapott, amiért a külön rendeletben meghatározott, kedvezményezett településen, Makláron beruházott.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője szerint az adatok azt mutatják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „ordas nagyot lódított”, amikor Tusványoson arról beszélt, hogy harcol a multik ellen, és az azoktól elvett profitból támogatja a családokat. Az ellenzéki párt szerint ez nem igaz, és a multinacionális cégek helyett a magyar kis- és középvállalkozásoknak kellene beruházási, munkahelyteremtési és közbeszerzési támogatásokat adni.

Támadás meglepő helyről

A kormány részéről senki nem reagált az LMP által kiperelt adatokra, ellenben a parlamenten kívüli Momentum Mozgalom egyik anyagi támogatója, Raskó György volt MDF-es képviselő és agrárvállalkozó a Facebookon azt írta: az LMP „igazi maoista, baloldali radikális dumával támadta a kormányt a támogatásnyújtás miatt”, és szerinte a Momentum „az ilyen megnyilvánulások miatt nem látja értelmét a választási együttműködésnek” a párttal.

Raskó meglepő módon összekeverte a kormány által nyújtott adókedvezményeket és az EU-s támogatásokat, amikor azt írta: az ország romokban heverne, „ha nem lennének itt a nagy multik, és nem adna az EU évente nettó 2500 milliárd forintnyi támogatást Magyarországnak”.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.