Fordult a kocka az Eximbank perében

2017. június 14., szerda 15:39, frissítve: szerda 18:48

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Lánchíd Palota bérleti szerződése ügyében tavaly novemberben hozott elsőfokú ítéletet, így elölről kell kezdeni az állami tulajdonú Eximbank és a Nobilis Kristóf nagyvállalkozó között indult eljárást. Az ítélőtábla indoklása szerint az első fokú bíróság nem folytatott le megfelelő bizonyítást a szerződés jó erkölcsbe ütközése és a feltűnő értékaránytalanság miatt kezdeményezett perben. A döntés az Eximbanknak kedvezhet, ugyanis a pénzintézet ügyvédei éppen az ítélet hatályon kívül helyezését kérték annak megalapozatlansága miatt. Bártfai Beatrix, a bank jogi képviselője kérdésünkre elmondta, úgy látja, jogszerű döntést hozott a bíróság. 

Az ügyben a múlt év végén hirdetett nem jogerős ítéletet a Fővárosi Törvényszék, amely alaptalannak találta az állami bank által benyújtott keresetet. A korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium, jelenleg pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő pénzintézet azért perelte be a Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó DÖB-68 Zrt.-t, mert álláspontja szerint feltűnően értékaránytalan módon adta számukra bérbe a patinás Duna-parti ingatlant tíz évre.

Az Eximbanknál úgy vélték, az állami intézmény korábbi vezérigazgatója, Nátrán Roland vezetése idején Nobilis Kristóf közbenjárhatott annak érdekében, hogy az Eximbank az új székhelyéül – tízéves futamidő mellett – a Clark Ádám téri épületet válassza, miután azt cége más bankok hiteléből megvásárolta. Azonban a megállapított bérleti díj meghaladja a törlesztőrészleteket, tehát a milliárdos vállalkozó úgy szerzi meg a palotát, hogy ezt nem a saját, hanem az exportbank pénzéből finanszírozza – derült ki a bank ügyvédjeinek érveléséből. Mindez azt jelenti, hogy az Eximbank jelenlegi vezetése azt sejti a háttérben, a korábbi döntéshozók lepaktáltak Nobilisékkal, hogy az üzletembert hozzásegítsék egy csillagászati értékű műemléki irodaházhoz.

Ehhez képest a vállalkozó és jogásza a bíróság előtt tagadta, hogy feltűnő értékaránytalanság állt volna fenn a szerződés megkötésekor. Érvelésük szerint a felperes egy bank, amely a perben is hangoztatta, hogy jártas az ingatlanpiacon, s maga is finanszíroz nagy ingatlanberuházásokat, így ha értékaránytalanság állt volna fenn, azt fel kellett volna ismernie a vezetőségnek – hangoztatták Nobilisék. A Fővárosi Törvényszék végül első fokon elutasította az Eximbank keresetét. A bíró szóbeli indoklásában elmondta, nem lehet összemosni a jó erkölcsbe ütközés tilalmát a feltűnő értékaránytalanság tilalmával. Kifejtette azt is, a szakértői vélemény nem támasztotta alá, hogy a vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég és az Eximbank közti bérleti díj valóban feltűnően értékaránytalan volna.

Az eljárás most ismét első fokon kezdődik újra, amelynek fontos kérdése lehet, hogy az államot megelőzve miért Nobilis Kristóf cége szerezhette meg az ingatlant, habár előbbinek elővásárlási joga lett volna rá.

Gyanúsítottak

A polgári per mellett egyébként büntetőeljárás is indult különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyben az Eximbank tett feljelentést, ennek következtében Nobilis Kristóf nagyvállalkozó, Nátrán Roland az Eximbank volt vezérigazgatója, egyben a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi helyettes államtitkára és Darabos Tamás, az állami bank volt vezérigazgató-helyettese, aki jelenleg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója is gyanúsított lett. Bár mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen, azt elutasította a Fővárosi Főügyészség februárban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.