Fővárosi Vízművek – nem kértek a független vizsgálatból a szocialisták

MNO

2008. február 26., kedd 15:55

A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypártok elutasítása miatt nem támogatta kedden azt a fideszes javaslatot, hogy független jogi szakértőt kérjenek fel annak tisztázására, jogszerűen működik-e a Fővárosi Vízművek Zrt., amelynek tavaly nem volt elfogadott üzleti terve. A komoly sajtóérdeklődés ellenére sem került szóba a bizottság ülésén a BKV paraméterkönyve.

A kormánypártok elutasítása miatt nem támogatta kedden a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága azt a fideszes javaslatot, hogy független jogi szakértőt kérjenek fel annak tisztázására, jogszerűen működik-e jelenleg a Fővárosi Vízművek Zrt., amelynek tavaly nem volt elfogadott üzleti terve. Hutiray Gyula (Fidesz) hangsúlyozta, hogy szerinte a gazdasági társaságokról szóló törvényt sérti ez a helyzet, s indítványozta a külső jogi szakértő bevonását. Ezt a szocialisták elutasították, a szabad demokraták pedig tartózkodtak a voksolásnál.

Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek közös előterjesztését elfogadva a bizottsági többség úgy döntött, hogy a vízművek péntekre összehívott közgyűlésén a fővárosi önkormányzat képviselője kezdeményezze a 2006. évi menedzsmentdíjról és a 2007. évi üzleti terv elfogadásáról szóló cégjavaslat levételét a napirendről. A főpolgármester-helyettesek álláspontja szerint ez ügyben még zajlanak tárgyalások az önkormányzat és a vízművek között. Csatlós Csaba (MDF) felvetésére, hogy hol tart az önkormányzat által hónapokkal korábban elrendelt vizsgálat a menedzsmentdíjjal kapcsolatban, Somlyódy Csaba (MSZP) elnök közölte: nincs információja ez ügyben, s nem vesz részt a vizsgálatban.

A bizottság ülésén a helyszínen kiosztott előterjesztésben egyébként 2006-ra és 2007-re egyaránt csaknem 3,3 milliárd forintos menedzsmentdíj szerepel. Ugyancsak Csatlós Csaba javaslatára a bizottság megerősítette azt a korábbi határozatát, amelyben felkérték a városvezetést a vízművek menedzsmentdíja ügyében zajló vizsgálati anyag bemutatására. Új eleme a kormánypártok többsége által is támogatott döntésnek az, hogy a testület kéthetes határidőt adott erre a városvezetésnek.

A komoly sajtóérdeklődés ellenére sem került szóba a bizottság ülésén a BKV paraméterkönyve. Dancs Gábor (SZDSZ) közlekedési tanácsnok egy hétfői sajtónyilatkozatában felvetette, hogy bizottsági döntést kezdeményez a paraméterkönyv előkészítésének leállításáról. A szabad demokrata politikus az ülésen megjelent újságíróknak nem kívánt nyilatkozni ez ügyben, mondván, hogy előző nap már mindent elmondott.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja