Furcsa koalíciót dobott ki a Medián felmérése

MN

2018. április 4., szerda 14:06, frissítve: szerda 14:21

A Medián pár nappal ezelőtti, 1200 fős reprezentatív kutatásában, amelyet a Megújuló Magyarországért Alapítvány (ez a Párbeszéd pártalapítványa) rendelt, azt vizsgálta, hogy milyen színes parlamentre számítanak a választók, és az új parlamentben milyen koalíciókat tudnak elképzelni – írja az Index.

A Medián a teljes népesség körében kérdezte, hogy mely pártok jutnak be a parlamentbe. A felmérésből kiderül, hogy szinte minden válaszadó biztos (98 százalék) a Fidesz bejutásában, és a többség (83 százalék) a Jobbikéban is. A választók háromnegyede (74 százalék) az MSZP–Párbeszéd-listáért sem aggódik. Az LMP és a DK bejutására viszont csak a választók nagyjából fele (57, illetve 48 százalék) számít. Az Együttöt a választók negyede, a Momentumot csak 13 százalék várja a parlamentbe.

A Medián azt is felmérte, hogy ha nem szerez többséget a Fidesz az Országgyűlésben, akkor a megkérdezettek szerint melyik párt lenne hajlandó vele koalíciós kormányt alakítani. A Jobbikkal való koalíciót minden második választó elképzelhetőnek tartja, és az LMP-t is Orbán lehetséges koalíciós partnereként látja a választók harmada. A választók nagy része nem számít MSZP-s koalícióra.

A megkérdezettek 56 százaléka annak örülne, ha Orbán Viktor vezetésével a Fidesz alakítana kormányt, minden ötödik válaszadó attól lenne boldog, ha Karácsony Gergely vezetésével egy baloldali koalíciós kormány alakulna. 17 százalék örülne annak, ha Vona Gábor vezetésével a Jobbik alakítana kormányt, és mindössze 7 százalék mondta, hogy azt látná szívesen, ha Szél Bernadett vezetésével az LMP alakítana kormányt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.